De geslaagde barbecue voor de bewoners van de W.L. Dollstraat heeft de saamhorigheid in de buurt vergroot. | Foto: pr
De geslaagde barbecue voor de bewoners van de W.L. Dollstraat heeft de saamhorigheid in de buurt vergroot. | Foto: pr Foto: Ruth Eppink

Straatfeest smaakt naar meer

Lisse n In de nog jonge wijk Mallegatshof in Lisse was het zaterdag groot feest. Honderdtwintig bewoners van de W.L. Dollstraat hielden er een buurtbarbecue.

"Er zijn meteen weer plannen gemaakt om iets te gaan doen met de buurt. De gezellige barbecue wordt in ieder geval een jaarlijks terugkomend evenement", vertelt bewoner Marieke le Pair. De wijk bestaat nu twee jaar en tot dusver is er altijd wel iets georganiseerd, maar nog niet eerder op zo'n grote schaal. "Dat vergde wel het een en ander van de organisatie, want met zoveel deelnemers waaronder dertig kinderen kun je geen risico's nemen. We hebben van de gemeente toestemming gekregen de straat af te zetten, de sloot en de barbecues waren afgesloten door dranghekken, en brandblussers, blusdekens en EHBO-koffers lagen binnen handbereik. Veiligheid stond echt voorop."

Iedere buurtgenoot nam iets lekkers mee en er werd om beurten gebarbecued. Voor de kinderen stonden er twee picknicktafels en een partytent. Daar was een betaalde oppas aanwezig die met de kleinsten heeft geknutseld, gekleurd en spelletjes heeft gedaan.

Kelder

"Het feest zou van 17.00 tot 23.00 uur duren, maar toen rond 21 uur duidelijk werd dat het zou gaan regenen werd er collectief afgebouwd en opgeruimd. Vervolgens zijn we allemaal naar de familie Mens gegaan om verder te borrelen. Zij hebben een hele grote kelder ingericht voor dit soort activiteiten. Daar zijn we tot in de vroege uurtjes doorgegaan", blikt Marieke terug op het succesvolle straatfeest.

Eerder werd al eens een etentje georganiseerd door de hele wijk heen. "Deelnemers werden in groepen verdeeld en iedereen maakte een voorgerecht, tussendoortje, hoofdgerecht en nagerecht. Er werd toen ook al nageborreld bij de familie Mens, De groep schoof iedere maaltijd een huis door en zo maakte je kennis met iedereen die meedeed. Zo leerden we elkaar al een beetje kennen", zegt Marieke. "In het tweede jaar is er een borrel bij iemand thuis georganiseerd, met de deelnemers van het jaar ervoor. Nu hebben we het dus wat groter aangepakt, voor alle bewoners van onze straat. Dat er zoveel aanmeldingen zijn gekomen heeft - denk ik - te maken dat iedereen nu een beetje gesetteld is hier. Het voordeel van het feest is dat we nieuwe contacten hebben gelegd en we weten elkaar nu beter te vinden als er iets is."

Burendag

Over een paar weken is het Burendag. Was dat niet een mooi moment geweest voor dit feest? "Daar hebben we wel aan gedacht, maar het valt in de feestweek. De opkomst is dan waarschijnlijk lager omdat velen van ons dan al aan andere activiteiten meedoen, zoals de autopuzzeltocht", legt Marieke uit. "Gelukkig hoeven we niet per se tot Burendag te wachten om iets met elkaar te organiseren. Ik kan het iedereen aanraden, het is een gezellige en ongedwongen manier om mensen in je buurt te leren kennen!"

We hebben nieuwe contacten gelegd en weten elkaar nu beter te vinden als        er iets is