Cor de Vries achter het Adema-orgel. | Foto: Alexander Schippers
Cor de Vries achter het Adema-orgel. | Foto: Alexander Schippers Foto: Alexander Schippers

Open Monumentendag: muzikale ode op Adema-orgel

Lisse n Tot besluit van de Open Monumentendag op zaterdag 10 september, geeft organist Cor de Vries traditiegetrouw een concert op het Adema-orgel van de Sint-Agathakerk.

Het concertprogramma bevat, als ode aan de prachtige 'kathedraal van de bollenstreek', orgelwerken die met recht 'monumentaal' kunnen worden genoemd. De Vries begint zijn programma met de sprankelende Cathedral Suite van de Amerikaanse componist Gordon Young. Hierna volgt van Louis Vierne het mystieke Cathédrales uit de Pièces de Fantaisie Op. 55 (Suite No. 4), waarna hij het uitbundige Carillon uit de Pièces en style libre Op. 31, No. 21 van Vierne speelt. Dan is de beurt aan de koraalbewerking Morgenglans der eeuwigheid van Jan Zwart Tot slot vertolkt hij het prachtige Premier Choral van Hendrik Andriessen.

Cor de Vries (1981) ontving zijn eerste orgellessen van zijn vader, waarna hij negen jaar heeft gestudeerd bij Leen Schippers in Lisserbroek. Momenteel krijgt hij al vele jaren les van Simon Stelling in Alphen aan den Rijn. Inmiddels heeft hij ook een eigen kleine orgellespraktijk. Als kerkorganist is hij verbonden aan 'Bij Simon de Looier' in Amsterdam. Ook begeleidt hij diensten op andere locaties en treedt hij op als concertorganist. De Vries is nauw betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag en Nationale Orgeldag in Lisse en is hij bestuurslid van Stichting Vrienden van het Adema-orgel.

Behalve De Vries die het slotconcert voor zijn rekening neemt, vinden er nog zes orgelbespelingen van elk twintig minuten plaats: 10.20 – 10.40: Bas van Beek; 11.00 – 11.20: Gert-Jan den Butter; 12.00 – 12.20: Alexander Schippers, met medewerking van Marianne Schippers (viool); 13.00 – 13.20: Ries de Visser; 14.00 – 14.20: Bas van Vliet; 15.00 – 15.20: Henk van Voorst. Iedereen is welkom, de toegang is gratis.