De tentoonstelling draait om bollenschuren als iconen van de Bollenstreek. | Foto: pr
De tentoonstelling draait om bollenschuren als iconen van de Bollenstreek. | Foto: pr Foto: Ruth Eppink

Bollenschuur centraal in expositie

Lisse n In museum De Zwarte Tulp in Lisse een nieuwe tentoonstelling te zien: 'Bollenschuren, Iconen van de Bollenstreek'. Daarin staan de architectuur, de betekenis voor het landschap en het hergebruik van bollenschuren centraal.

De tentoonstelling, die te zien is tot en met 19 februari, werd geopend door Joop Zwetsloot, oud-voorzitter van het museum én van de Werkgroep Bollenerfgoed. De expositie is tevens een hommage aan het werk van de Werkgroep Bollenerfgoed.

Bollenschuren zijn sinds het eind van de 19de eeuw gebouwd voor de opslag en bewerking van bloembollen. Dit industrieel-agrarisch erfgoed vertelt het verhaal van de bloembollencultuur. Bollenschuren zijn zo karakteristiek voor de Bollenstreek dat ze als iconen van het landschap worden beschouwd. Daarom staan steeds meer bollenschuren op de monumentenlijst en krijgen ze ook steeds vaker een nieuwe functie. Zo is Museum De Zwarte Tulp zelf ook gevestigd in een voormalige bollenschuur. De expositie is te bezichtigen van dinsdag t/m zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. Maandags is het museum gesloten.


Welzijn start met spreekuur in de wijk

Hillegom n Met ingang van deze maand kunnen alle inwoners van Hillegom terecht bij het gratis spreekuur van Welzijn Hillegom in de wijk.

Welzijn Hillegom zet zich in voor onder andere ouderen, mantelzorgers, vrijwilligers en voor iedereen die een tijdelijk steuntje in de rug nodig heeft. Meer info: 519700.

Overzicht spreekuren:

Buurtkamer Jeugdland

Elke eerste woensdag van de maand van 11.00 tot 12.00 uur
Adres: Sportlaan 86

Bibliotheek

Elke tweede maandag van de maand van 13.30 tot 15.00 uur
Adres: Sportlaan 1

Bollenstroom

Elke tweede dinsdag van de maand van 16.30 tot 17.30 uur
Voorafgaand aan de Open Eettafel
Adres: Mgr. van Leeuwenlaan 3.

Alzheimercafé Bollenstreek

Start 20 september, elke derde dinsdag van de maand van 19:30 tot 21:00 uur.
Adres: Henri Dunantplein 28

Buurtkamer 't Pluspunt

Start 30 september, elke laatste vrijdag van de maand van 10.00 tot 11.30 uur
Adres: Henri Dunantplein 28.