Commissaris van de Koning krijgt rondleiding in de Hoftuin. | Foto: pr
Commissaris van de Koning krijgt rondleiding in de Hoftuin. | Foto: pr Foto: pr

Smit uit zich positief verrast over 'heel ander Hillegom dan verwacht'

Hillegom n Burgemeester Arie van Erk kan dik tevreden zijn met het werkbezoek aan Hillegom van de Commissaris van de Koning Jaap Smit afgelopen donderdag.

Door Jos Draijer

Met een doordacht programma, zowel binnen als buiten het gemeentehuis, is Hillegom er heel goed in geslaagd haar eigen reputatie flink op te vijzelen. Smit: "Ik heb een heel ander Hillegom gezien dan ik had verwacht. Ik ben positief verrast". En vanuit zijn dienstauto op weg naar huis twitterde hij: "Het was mooi vanmiddag in Hillegom. Goede gesprekken waarin zelfbewustzijn en trots doorklonken". Dat was niet uit beleefdheid, hij meende het echt. Na een korte, prachtige introductiefilm over Hillegom begon het gesprek met het college van burgemeester en wethouders. Daarin werd informatie uitgewisseld over een aantal actuele zaken zoals de uitstekende financiƫle situatie van de gemeente, de visie van Hillegom op het project Duinpolderweg, en over de aanstaande ambtelijke fusie tussen Hillegom, Lisse en Teylingen. Smit juicht deze samenwerking toe: "Het is een krachtige regio met een sterke identiteit". Kijk naar de economische potentie van de Greenport, de kust, de Keukenhof, de Europese ruimtevaartorganisatie en de onderwijs- en arbeidsmarktinstellingen hier. Bijzonder rijk en gevarieerd. Wil je die kracht behouden en naar de toekomst verder ontwikkelen dan moet je als gemeenten de handen ineen slaan". Op de onvermijdelijke vraag tijdens de persconferentie of deze ambtelijke fusie gevolgd moet worden met een bestuurlijke fusie liet Smit zich in bedekte termen uit:" Ik ga niet vooruit lopen op de ontwikkelingen die gaande zijn maar het lijkt mij een aangenaam station". Na het overleg met het College van B&W leidde de Stichting Vrienden van Oud Hillegom het gezelschap rond door de prachtig gerenoveerde Hof tuin, ooit eigendom van Jan Six. De Commissaris was vol lof over het herstel in de oude staat. Op het Sportpark de Zanderij sprak de Commissaris uitgebreid met vertegenwoordigers van de voetbalvereniging SV Hillegom, ondernemers, onderwijs- en welzijnsorganisaties. Zij illustreerden met veel enthousiasme hoe dankzij het vele vrijwilligerswerk het hoge voorzieningenniveau kan bloeien. Aan het eind van het bezoek sprak de Commissaris met de fractievoorzitters van de gemeenteraad. Daarbij kwamen ter sprake de ambities op het terrein van duurzaamheid, de ambtelijke samenwerking, en de samenwerking met de Provincie ZH op diverse dossiers. Het bezoek werd afgesloten met een korte receptie en een ontmoeting met de pers. De Commissaris ging huiswaarts met een toepasselijk geschenk onder de arm: het laatste boek van Geert Mak over Jan Six.


Cultuurweekend druk bezocht

Hillegom n Het vierde cultuurweekend ging zaterdag en zondag van start, samen met de de Hillegomse najaarsfeesten. In totaal hebben tien locaties in Hillegom en Lisse meegedaan aan dit cultuurweekend. Ondanks dat het evenement samenviel met de start van de feestweek, wisten veel mensen hun weg te vinden naar de deelnemende instanties.

Door Annemiek Corneslissen

Bij de diverse deelnemende bedrijven was van alles te zien en te doen en het leuke was dat het allemaal met cultuur te maken had en heel uiteenlopend van aard. Jong en oud konden wel iets van hun gading vinden. De deelnemers konden alle tien de locaties bekijken en dit aan laten tekenen op een speciale cultuurkaart, maar ook een of meerdere bedrijven naar keuze bezoeken. In Hillegom waren Het Raam en het Inspirerend Centrum het startpunt. Bij Het Raam was onder andere een expositie van de schilderdocenten van de Volksuniversiteit en een fototentoonstelling. Bij het Inspirerend Centrum was onder andere mantra's zingen en een workshops breathfulness. Verder konden bezoekers bij Villa Flora een expositie bewonderen van fotograaf Tony Whelan. Bij Bierbrouwerij Klein Duimpje werden door brouwer Erik Bouman rondleidingen gegeven.

Bij Warmerdam Schelpendecoraties was een expositie glasdecoraties en werden demonstraties schelpendecoraties gegeven. Bij BIB-kunstschuur waren exposities en was er muziek. Bij Kunstenaarscollectief De School vond de start plaats van het graffitiproject en hebben de elf kunstenaars het gehele weekend geƫxposeerd.

Ook waren er optredens van de live bands Lisa and the lumberjacks en Funky Drop Out.

Lisa and the lumberjacks. | Foto: Annemiek Cornelissen