Afbeelding
Foto: pr.

Je rijk rekenen

De gemeente gaat het miljoenensaldo dat afkomstig is van de Nuon-aandelen opnemen en besteden. Dat is tegen de eerdere met de gemeenteraad gemaakte afspraken in.

Van het totale bedrag van ruim 40 miljoen euro werd indertijd een flink deel ingezet voor allerlei doeleinden, en een bedrag dat dermate hoog was dat het niet te merken zou zijn dat er geen dividend werd uitgekeerd maar een even hoge rente. Een gezonde beslissing, maar nu is het toch echt zover dat besloten moest worden dat resterende geld op te nemen. Niet uit hebzucht, maar omdat het rendement huilen met de lamp op is geworden. U heeft dat misschien ook al ervaren met uw bij elkaar gesprokkelde spaarcentjes, waarvan de belasting toch al onterecht vindt dat u daarvoor vier procent rente vangt en u daarover een aanslag stuurt. Minstens zo heftig is dat de rente dermate is gezakt dat het niet meer aantrekkelijk is om het geld op de bank te laten staan. Laat staan de berichten over eventuele negatieve rente. Ofwel betalen omdat u spaart. Je moet toch wel een Gekke Gerritje zijn om dat te pikken. Het zal met gemeentelijke gelden wellicht wat anders liggen, maar het rendement haalt in elk geval niet het van tevoren ingeschatte bedrag om het eerder besproken dividend te realiseren. Incasseren dus dat bedrag en getuige een persbericht van vorige week wordt dit geld grotendeels ingezet om de financiele huisvesting van het dorp te verstevigen en toekomstbestendig te maken en te houden. Dat neemt niet weg dat je als eenvoudige dorpeling in een tijd van nog steeds bezuinigen raar opkijkt als je te horen krijgt dat 3 ton wordt betaald aan het vernieuwen van de voorzieningen van de Spartaan. Een mooi gebaar natuurlijk en het zal best wel nodig zijn, doch de Spartaan is een regionale vereniging en dus is er de vraag wat regiogemeenten aan deze kosten bij betalen. Ik denk nul komma niks.

Dragen de regiogemeenten bij aan vernieuwing van De Spartaan?

En dan het gedoe met de Luciaschool. Eigenlijk had men op die plek aan de Achterweg al begonnen willen zijn met de nieuwbouw van de Josephschool, maar wat sporen van vogelnestjes verhinderden dat. De zaak moest eerst diepgaand onderzocht worden. Dat is inmiddels gebeurd en het kost de gemeente op dit project ongeveer acht ton plus ruim vier ton omdat het verplaatsen van een aantal bomen niet in het plan was meegenomen. Totaal ruim een miljoen euro meer dus. Het doorrekenen van dat bedrag aan de paar woningen die men ter plaatse wil bouwen is vrijwel onmogelijk, omdat die huizen dan onbetaalbaar worden.

En zo gaat de nieuw te bouwen Josephschool de boeken in als school waarvan de huidige vestiging na een vrij korte tijd (binnen een generatie is het de derde Josphschool) is vervangen voor een school die fiks duurder uitpakt dan begroot. Want tegen musjes en ander vliegend gedierte kunnen de rekenmeesters niet op. Mag je nog blij zijn dat de in Limburg gevreesde korenwolf zich niet heeft gemeld.

Al met al kun je je rijk rekenen met miljoenen die van de bank zijn gehaald, maar is het wel essentieel dat een groot deel ergens in reserve wordt gehouden. Want wellicht dat bij volgende projecten er andere diertjes zijn die trachten de zaak te dwarsbomen…