Wethouder Annechien Snuif met de graffiti kunstenaars. | Foto: Annemiek Cornelissen
Wethouder Annechien Snuif met de graffiti kunstenaars. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

'Zie die kunstige graffiti' in De School

Hillegom n Wethouder Annechien Snuif gaf zaterdag 10 september tijdens het vierde Cultuurweekend om 12.00 uur het startsein voor het unieke project: Zie die kunstige graffiti.

Door Annemiek Cornelissen

Dit project is een initiatief van jongerenwerker Bjorn van Houten van het Welzijnskwartier Hillegom en is een samenwerking tussen Kunstenaarscollectief De School, Meerlanden, de gemeente Hillegom en het Welzijnskwartier. De opening vond plaats bij De School, waar jongeren druk bezig waren met het spuiten van drie afvalbakken voor het project de verfraaiing van afvalbakken in Hillegom.

Een daarvan heeft het wapen van de gemeente Hillegom en zal een prominente plek krijgen in de gemeente. De kick off was bij de muur van De School, die met graffiti is gespoten door jongeren en graffitikunstenaar Hugo van der Plas. De kunstenaar werd geïnspireerd door de Oude Pomp, waaruit water vloeit over de gehele muur heen. Inwoners mochten voor dit project in een speciale ideeënbus ontwerpen aanleveren. Hieruit werden door de wethouder twee ontwerpen getrokken, die benaderd worden. Toevalligerwijs betreffen het twee bewoners van de Waardenburg: familie De Winter en Nathalie Brouwenstijn. Komende maanden zullen door heel Hillegom mooi versierde afvalbakken te zien zijn. Zo wordt er een soort kunstroute gecreëerd. Een aantal afvalbakken wordt geplaatst op plekken waar veel jongeren vertoeven om hen te attenderen op het feit hoe mooi afvalbakken kunnen zijn. Via de mail kunnen nog steeds ontwerpen worden gestuurd en op deze manier kans maken op een bak: bjornvanhouten@welzijnskwartier.nl.


Opening Iconen en Symbolen in BIB tijdens Open Monumentendag

Regio n De jaarlijkse Open Monumentendag trok dit weekend weer vele bezoekers naar opengestelde monumenten in de streek. Dit weekend waren meer dan vierduizend monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk.

In Hillegom organiseerde de Stichting Vrienden van Oud Hillegom de Open Monumentendag met de openstelling van de Maartenskerk, Open Hof, de St.-Jozef en Martinuskerk en 't Hof van Hillegom. Wethouder Jeroen Verheijen hees de vlag bij de Maartenskerk aan het Kerkplein 1 in top ter gelegenheid van de opening. Het thema van Open Monumentendag 2016 was Iconen en symbolen en elk van de historische panden biedt de bezoeker interessante extra's binnen dit thema, naast de openstelling van het monument zelf waarbinnen veel te bewonderen is.

Alle leden van de BIBKunstschuur hadden op hun eigen wijze en discipline vormgegeven aan het thema Iconen en Symbolen. Voorzitter Gerard Schoemaker staat bekend om zijn originele teksten bij de openingen in de BIB Kunstschuur. Ook afgelopen zaterdag is dit weer gelukt: de speech (dit keer niet in woorden maar geluid) correspondeerde met zijn kunstwerk. Twee houten blokjes die in een oplopend ritme tegen elkaar werden geslagen. Dit is een symbolisch gebaar in onder meer het Zenboeddhisme en staat voor: 'aan de slag gaan'. Zeer toepasselijk bij de expositie Iconen en Symbolen.

In Lisse werd de Open Monumentendag op zaterdag 10 september door burgemeester Spruit geopend in de St. Agathakerk. In museum De Zwarte Tulp werd een nieuwe tentoonstelling geopend met als thema: Bollenschuren, iconen van de Bollenstreek.

De toppers

Dit weekend bezochten naar schatting circa 1 miljoen bezoekers de vijfduizend opengestelde monumentale iconen in Nederland. Recent onderzoek bevestigt dat 89 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat monumentaal erfgoed behouden blijft én dat bezoek dit draagvlak voor behoud vergroot.

De toppers van de Open Monumentendag waren de Koepel in Breda met 6.000 bezoekers, het Huis van Bewaring in Den Bosch met 6.000 bezoekers en de Pieterskerk in Leiden ontving 5.500 bezoekers. Het Paleis van Justitie en het Stadhuis in Den Bosch trokken beiden 5.000 bezoekers en 2.500 personen daalden in deze stad de trappen af naar de kelder van het Jeroen Bosch-huis. In Delft trok de Nieuwe Kerk ruim 5.100 bezoekers, het voormalig hoofdkantoor Gist-Brocades ontving 4.100 bezoekers en 3.000 bezoekers bezochten het stadhuis. In Den Haag trokken 4.000 bezoekers naar de Raad van State en 3.400 mensen wandelden binnen bij het Binnenhof.

Voorzitter BIB-schuur Gerard Schoenmaker. | Foto: pr