Grauwe Abelen bij de 3de Loosterweg. | Foto: Jacolien van der Valk / SVvOH
Grauwe Abelen bij de 3de Loosterweg. | Foto: Jacolien van der Valk / SVvOH Foto: pr

Markant in Hillegom: de grauwe Abelen

Hillegommers mopperen weleens over de kaplustigheid van dorpsgenoten of van het dorpsbestuur. De zogenaamde kaalslag op de Van den Endelaan een paar jaar geleden, staat velen nog helder voor de geest. Over nut en noodzaak van boomkapping wordt veel en hartstochtelijk getwist. De groenliefhebber wil het bestaande groen niet kwijt - maar wie door de opdrukkende wortels van dat groen niet meer fatsoenlijk over de stoep voor zijn huis kan lopen, denkt er wellicht anders over.

Ook diverse bomen in het dorpscentrum zijn regelmatig onderwerp van discussie. De leilindes op de Houttuin rondom de Grote Pomp liggen zogezegd onder een vergrootglas want zij zijn niet zo mooi en sterk als verwacht mag worden van leilindes. Critici menen dat een gebrek aan goed onderhoud daar mede debet aan is. En aan de noordkant van het centrum worden bomen gemeld wier kruinen in elkaar zouden groeien, wat ongezond zou zijn. Er is dus wel het één en ander te doen qua bomen.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft allerlei werkgroepen waarin haar vrijwilligers nuttig werk verrichten. Eén van de jongste werkgroepen van de Vrienden is de werkgroep Bomen. Deze werkgroep beoordeelt allerlei monumentale en beeldbepalende bomen in Hillegom. Zo nodig worden bomen aangemeld bij het nationale bomenregister. Dit geldt voor openbare bomen, maar ook particuliere bomen komen hiervoor in aanmerking.

Onlangs rapporteerde de werkgroep over een aantal markante bomen. Het gaat hier om grauwe Abelen langs de Frederikslaan, de 3de Loosterweg en de Hyacintenlaan. Zij markeren het landelijke beeld. Omdat de grauwe Abeel windvast is, wordt hij vooral gebruikt langs wegen en brede straten. De boom kan tot 35 meter hoog worden en de bast blijft lang glad en lichtgrijs tot donkergrijsgroen – wie geen bomenkenner is, denkt vaak met een berkenstam te maken te hebben, maar dan wel eentje wier blad ruist als dat van een populier. Niet zo vreemd, omdat de grauwe Abeel beschouwd wordt als een kruising van de witte Abeel en de ratelpopulier. De meeste rassen bestaan vaak uit enkel mannelijke bomen. Dat komt omdat de vrouwelijke bomen na bestuiving van de katjes in het voorjaar, donzig pluis loslaten om het zaad door de wind te laten meevoeren. Soms is dat zoveel, dat het lijkt alsof het sneeuwt. Sommige mensen zijn er ook allergisch voor. Al met al reden om vooral mannelijke bomen aan te planten.

De grauwe Abelen op de genoemde locaties maken vanwege hun bijdrage aan de karakteristieke beeldvorming van deze wegen, grote kans om te worden opgenomen in de bomenlijst van Hillegom. Mocht u een boom in privébezit hebben die u graag beoordeeld wilt zien door de Vrienden? Neemt u dan vooral contact met ons op.

U heeft zojuist de 75ste Hillegomse editie van "Sporen van vroeger" gelezen. De Vrienden zijn trots op de groeiende lezersschare! De digitale versie van deze column plus extra beeldmateriaal is te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties > Sporen van vroeger.