De filmploeg mocht afgelopen voorjaar voor negenen en na vijven opnames maken in Keukenhof. | Foto: pr
De filmploeg mocht afgelopen voorjaar voor negenen en na vijven opnames maken in Keukenhof. | Foto: pr Foto: Ruth Eppink

Keukenhof in Thaise tv-serie

Lisse n Keukenhof figureert in miljoenen privéfilmpjes, maar dat een heuse filmploeg in de Lissese lentetuin neerstrijkt is bijzonder. Dit voorjaar was Keukenhof een van de opnamelocaties voor de Thaise misdaadserie 'The Golden Tulip'.

Door Esdor van Elten

"Een beetje terughoudend waren ze eerst wel", herinnert Richard Bonnet zich het moment waarop hij bij Keukenhof toestemming kwam vragen voor de filmopnamen. "Het was natuurlijk midden in het seizoen. Uiteindelijk mocht het, als we maar filmden voor 09.00 en na 17.00 uur." Het is voor een belangrijk deel aan Richard Bonnet te danken dat de opnamen plaats konden vinden. Zijn bedrijf New Fashion Flowers exporteert bollen naar Thailand en heeft er een vestiging. Richards Thaise vrouw is bevriend met de vrouw van Chalong Phakdiwichit, een bekende Thaise regisseur. "Eind vorig jaar vroeg hij of we locaties wisten voor het opnemen van serie die zich in Nederland afspeelt." Bonnet stelde er een aantal voor, maar hoorde vervolgens weinig. Tot in april de filmploeg van 35 man op de stoep stond. In razend tempo begon Bonnet locaties te regelen. Via de gemeente Teylingen en bollenteler Sam Verschooten in Voorhout kreeg Bonnet voor elkaar dat er actiescènes in de bollenvelden konden worden gemaakt. Voor de kapitale landhuizen in de serie wendde Bonnet zich tot bevriende kwekers in Nieuw-Vennep en 's-Gravenzande. Ook voor andere locaties, zoals de Thaise tempel in Purmerend, de Zaanse Schans en het Hoofddorpse politiebureau wist Bonnet toestemming te krijgen. Het lastigste was Schiphol. Een complicerende factor was dat in de serie (toneel)wapens werden gebruikt. "De filmploeg had geen idee dat in Nederland voor alles een vergunning is vereist. En in deze tijd kun je natuurlijk niet zomaar in een bollenveld of waar ook met pistolen en geweren aan de gang." Uiteindelijk slaagde Bonnet in zijn opzet. Of dat voor de film geldt moet nog blijken. 'The Golden Tulip komt naar verwachting in februari uit en is inmiddels aan negen landen verkocht. "Ik denk dat we door deze serie meer Thaise toeristen mogen verwachten. Thai zijn ook gek van bloemen. Een prachtige promotie voor de bollensector en Bollenstreek!"