Observaties in Artis: Fio-leerlingen met biologie in het pakket brengen het geleerde in de praktijk. | Foto: pr
Observaties in Artis: Fio-leerlingen met biologie in het pakket brengen het geleerde in de praktijk. | Foto: pr Foto: Ruth Eppink

Dierengedrag bestuderen in Artis

Lisse n Alle vierdejaars biologieleerlingen van het Fioretti zijn vorige week naar dierentuin Artis geweest.

Aangezien de leerlingen tijdens de lessen bezig zijn geweest met het bestuderen van diergedrag (ethologie), sloot de excursie nauw aan bij de lesstof. De leerlingen hebben al kennis gemaakt met het maken van een lijst van gedragingen van een specifiek dier, oftewel met het maken van een ethogram. Daarnaast is geoefend met het maken van een protocol, waarbij je nauwkeurig naar een dier kijkt en vervolgens noteert hoe vaak een dier een bepaalde handeling uitvoert. De leerdoelen van de excursie naar Artis omvatten onder andere het in de praktijk brengen van de geleerde stof.

Aangekomen in Artis deden de leerlingen observaties van verschillende diersoorten. Zo werd gekeken naar het territoriumgedrag van grote katachtigen, het voortplantingsgedrag van de Jan van Gent, het eetgedrag van de roel-roel en het sociale gedrag van de chimpansee. De leerling-ethologen hebben de opdrachten succesvol afgerond en in een verslag verwerkt. Een mooi resultaat van een leuke en leerzame dag.


Bomenbeleidsplan: gebruik of misbruik

Lisse n De bomenkap op het Don Bosco-terrein houdt de gemoederen behoorlijk bezig. De redactie ontving een e-mail van Aad van der Gulik, die zijn mening niet onder stoelen en banken stak. De mail hebben wij doorgestuurd naar de gemeente, zodat zij kon reageren.

Van der Gulik denkt dat de gemeente misbruik maakt van het eigen bomenbeleidsplan. "Sinds het bomenbeleidsplan van toepassing is, kan iedere inwoner en elk bedrijf in Lisse - inclusief de gemeente - zonder kapvergunning ongehinderd functionele bomen kappen. De bomenwerkgroep heeft bij de invoering van dit plan gewaarschuwd voor de gevolgen. Zij waren bezorgd dat veel particulieren hun bomen gingen kappen als er geen kapvergunning meer nodig is. De gemeente was daar niet bang voor. Ervaring leert dat er inderdaad niet ongebreideld in Lisse gekapt wordt door particuliere bomenbezitters.
Toen de Don Bosco-school gesloopt is werd de vrees van de bomenwerkgroep bewaarheid. Niet een particulier maar de gemeente heeft slim gebruik (misbruik) gemaakt van het bomenbeleidsplan. In vervolg op de sloop van de school zijn alle aanwezige groenvoorzieningen geheel weggehaald. Ook de tientallen bomen. Zelfs de prachtige groene rand langs de Ruishornlaan is weggehaald. Dat nut ontgaat mij totaal.
Een grote zandvlakte is het gevolg die te 'bewonderen' is vanaf de Ruishornlaan. De toegangsweg naar de Poelpolder. Komt dat zien, komt dat zien, is dit de Sahara misschien? Gelukkig kregen de omwonenden geen gesprek, maar een brief als mosterd na de maaltijd. Ik ben benieuwd welke prachtige bomen als gevolg van dit nieuwe beleid nog meer gaan sneuvelen zonder inspraak."

Reactie gemeente

De gemeente reageerde naar aanleiding van deze e-mail van Van der Gulik als volgt: "Bomen zijn en vinden wij belangrijk. Twee jaar geleden zijn we dan ook gestart met een bomenbeleidsplan en de Klankbordgroep Bomen. Met deze groep van betrokken inwoners zetten we ons in voor de bomen in Lisse. Bij nieuwe projecten bijvoorbeeld willen we het belang van bomen vooropstellen. De projecten die al liepen bij de vaststelling van het beleid doen echter niet mee met het bomenbeleid.
Bij het vaststellen van het uitvoeringsplan eind 2015 waren er een aantal plannen in Lisse al zodanig vergevorderd dat we de afspraken in het nieuwe bomenbeleidsplan niet konden waar maken. Zo was de grond bijvoorbeeld al verkocht of waren er vergevorderde plannen en investeringen gedaan. De gemeenteraad heeft toen besloten dat voor een aantal bouwplannen in Lisse het bomenbeleidsplan niet zou gelden, niet kon gelden. Don Bosco is daar één van. De Klankbordgroep Bomen is op de hoogte van dit besluit. Dat de bomenkap uiteindelijk onverwacht is gekomen voor omwonenden en andere inwoners die genoten van de bomen op het terrein van Don Bosco, dat betreuren wij. We hebben de omwonenden niet goed geïnformeerd en daar hebben wij onze oprechte excuses voor aangeboden. We hebben met meerdere omwonenden gesproken en eind oktober organiseren wij een inloopbijeenkomst waar omwonenden met hun vragen en opmerkingen terecht kunnen.

Boven alles blijft staan dat Lisse gaat voor groen. In het bomenbeleidsplan hebben we daar afspraken over gemaakt en samen met de Klankbordgroep Bomen werken we daar aan."

De gemeente benadrukt met dit antwoord dat wel de Klankbordgroep Bomen wist van de uitzonderingspositie van bepaalde bouwplannen binnen het bomenbeleid, maar dat omwonenden niet op de hoogte waren.

'Hier alle bomen plat? Dan de hekken ook maar', lijken de hekkenduwers bij het Don Bosco-terrein te hebben gedacht. | Foto: Arie in 't Veld