Het Nederlands Militair elftal in 1914. | Foto: hetgeheugenvannederland.nl
Het Nederlands Militair elftal in 1914. | Foto: hetgeheugenvannederland.nl Foto: pr

Nederlands Militair elftal oefent tegen SV Hillegom 1

Hillegom n De SV ontvangt woensdag 5 oktober het Nederlands militair elftal op de Zanderij.

De militairen zullen 's middags een lichte training afwerken. Vervolgens wordt om 20.00 uur een oefenduel gespeeld tegen het vlaggenschip van SV Hillegom. Het Nederlands Militair elftal is in voorbereiding voor een drielandentoernooi, te houden van 17 tot 21 oktober in Veenendaal. Op dit toernooi strijden de Nederlandse militairen tegen het militaire elftal van Frankrijk en Groot-Brittannië om de "Kentisch Challenge Cup" Dit toernooi ontstond vlak na de Eerste Wereldoorlog op initiatief van de Engelse majoor Kentisch, die voetbal als middel tot verbroedering zag.

De tijd dat profvoetballers voor het Nederlands militair elftal uitkwamen is sinds de opschorting van de dienstplicht in 1997 verleden tijd. In het nationale militaire elftal van nu zitten militairen van land-, zee- en luchtmacht en van de marechaussee, die als voetballers bij hun eigen clubs doorgaans uitkomen in eerste- of hoofdklasse, maar ook wel in de tweede of derde klasse. Een baan in het leger is fysiek zwaar en soms lastig te combineren (door het dienstrooster of uitzendingen naar het buitenland).

Maar toch is het voetballen bij Defensie nog altijd een serieuze zaak. Minimaal één keer per maand wordt getraind of wordt er een oefenwedstrijd gespeeld tegen bijvoorbeeld hoofdklassers of belofte-elftallen. Vlak voor een belangrijk toernooi wordt de frequentie opgevoerd. Dat gebeurt op verschillende locaties. Op 21 september werd nog een wedstrijd gespeeld tegen tweede klasser de Kennemers, die met 2-3 werd gewonnen door de militairen. Dit keer is dus gekozen voor SV Hilllegom en de fraaie accommodatie op de Zanderij. Alle voetballiefhebbers zijn welkom om te komen kijken.