Dutch Design: een schilderij van Mondriaan. Ook de bekende Rietveld stoel is rechts nog te zien. | Foto: Arie in 't Veld
Dutch Design: een schilderij van Mondriaan. Ook de bekende Rietveld stoel is rechts nog te zien. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Keukenhof op weg naar 68e seizoen met als thema Dutch Design

LISSE n Met het planten van de eerste bollen van de grote bloemenmozaïek "Dutch Design" door de tuinmannen van Keukenhof, werd donderdag de opmaat naar een nieuw seizoen gegeven.

Door Arie in 't Veld

Het is inmiddels het 68e seizoen en volgens directeur Bart Siemerink worden voor het komende jaar veel veranderingen tot stand gebracht. Zoals het nieuwe imposante entreegebouw waaraan de laatste hand wordt gelegd en dat men in elk geval voor de opening van Keukenhof op 23 maart in gebruik genomen zal hebben. Daarnaast liggen op dit moment enorme hopen aarde op diverse plekken in het park en zijn er ook veranderingen op komst voor wat tot op heden de hoofdingang was, alsmede het Oranje Nassau Paviljoen die een volledig vernieuwde entree krijgt. De oude hoofdingang wordt onder andere het domein voor de tuinmannen, die daardoor elders in het park ruimte vrijmaken voor uitbreiding van het tentoonstellingsterrein.

'Het mozaïek is in twee lagen geplant voor een lange bloeitijd'

"Vanaf mei tot nu is er achter de schermen hard gewerkt om ons op het nieuwe seizoen van 2017 voor te bereiden. Inmiddels is het planten van de ongeveer zeven miljoen bloembollen in gang gezet. Het thema volgend jaar is 'Dutch Design' waarvan het mozaïek (gebaseerd op de vorm van een schilderij van Mondriaan) met een oppervlakte van 250 vierkante meter en forse stoelen in de Rietveld-stijl de hoogtepunten vormen. Meer dan 80.000 bloembollen, krokussen, tulpen en muscari's vormen dit mozaïek. Het is in twee lagen geplant, zodat er een lange bloeitijd zal zijn."

Na enkele jaren waarin het aantal bezoekers ruim over de 1 miljoen-grens ging, zegt Siemerink dat niet per se wordt gemikt op verbetering van dit getal. "Onze begroting gaat nog altijd uit van ongeveer 800.000 bezoekers en we hopen dat we dat aantal minimaal halen."

De bloemenshows in het Oranje Nassau Park komen ook in het teken van Dutch Design te staan, net als twee inspiratietuinen. Het thema kenmerkt zich door Hollandse nuchterheid gecombineerd met innovatieve oplossingen. Bekende kunstenaars en ontwerpers, zoals Mondriaan en Rietveld, hebben de basis gelegd voor Dutch Design. Ook vandaag worden Hollandse ontwerpers wereldwijd gewaardeerd om hun toonaangevende ontwerpen op het gebied van mode, grafische vormgeving, gebouw- en meubelontwerp. Zij zijn de inspiratiebron voor het thema in het komende Keukenhof-seizoen dat van 23 maart t/m 21 mei loopt.