Een oude foto uit de collectie Mieloo, te vinden in de beeldbank Lisse. | Foto: Mieloo
Een oude foto uit de collectie Mieloo, te vinden in de beeldbank Lisse. | Foto: Mieloo Foto: Mieloo

Beeldbank Lisse met honderden foto's

LISSE n Je hoort er eigenlijk niet zoveel over in het dorp, maar de gemeente heeft een beeldbank die honderden foto's omvat. Foto's uit het gemeentearchief, van Foto Mieloo en van de cultuur-historische Vereniging Oud Lisse (VOL). De gegeven zijn te vinden door op Google beeldbank lisse in te tikken, of via de gemeentelijke website.

Door Arie in 't Veld

De naam Mieloo is een begrip in Lisse als het om fotografie gaat. Piet Mieloo begon in 1924 met het fotograferen van wandelende stelletjes in het Keukenhofbos. Zijn fotografie sloeg zo aan dat hij zich in 1928 liet inschrijven als beroepsfotograaf bij de Kamer van Koophandel. De foto's van Piet Mieloo laten de ontwikkeling zien van een dorp en haar inwoners. In 1943 overleed Piet Mieloo en werd hij opgevolgd door zijn zoon Sam Mieloo. Het waren zware tijden tijdens de oorlog, maar het bedrijf bleef groeien met de steun van de gehele familie. Sam Mieloo fietste niet alleen heel Lisse af voor foto's en fotoreportages, ook buiten Lisse was hij vaak te vinden. Zo was Sam Mieloo aanwezig in het Hillegomse Treslong voor het optreden van de Beatles. Sam werd op zijn beurt weer opgevolgd door zijn zoon Piet Mieloo. Het bedrijf bleef groeien met als resultaat 90 jaar aan fotografie en zo'n 10 miljoen zwart-wit- en kleurennegatieven. Mocht men via de beeldbank een foto willen bestellen uit de collectie Mieloo, dan kan men deze bestellen bij de heer P. Mieloo. In de e-mail geeft men dan aan welke foto men wil bijbestellen, welk formaat foto en de contactgegevens. De heer Mieloo zal dan contact met de aanvrager opnemen.

De beeldbank toont Lisse door de jaren heen

De Vereniging Oud Lisse is opgericht in 1991 uit verontwaardiging over de plotselinge sloop van een aantal oude, beeldbepalende villa's in het noorden van het dorp. De vereniging zet zich vanaf die tijd op krachtige wijze in voor het behoud van beeldbepalende panden, bomen en landschappen in de gemeente. Na jaren op de barricades te hebben gestaan worden het cultuurhistorisch belang en de doelstellingen van de vereniging nu algemeen, ook door de gemeentebestuurders, erkend. Leden van de vereniging hebben zitting in gemeentelijke commissies die te maken hebben met de ontwikkelingen in het dorp, bijvoorbeeld de Monumentencommissie. Als erkenning voor het werk van de vereniging ontving zij in 2001 de gemeentelijke Vrijwilligersprijs. Sinds begin 2002 krijgen de leden van de VOL elk kwartaal het Nieuwsblad van de vereniging thuisgestuurd. Sinds 2012 is de vereniging aangewezen als culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Voor donateurs aan culturele ANBI's geldt vanaf 2012 een extra giftenaftrek. (Bron: beeldbank Lisse)