Een Hillegoms sprookje. | Vormgeving: Jan Zeilemaker, SVvOH
Een Hillegoms sprookje. | Vormgeving: Jan Zeilemaker, SVvOH Foto: Caroline Spaans

De Hillegomse geschiedenis levend houden

In deze column vertellen de Vrienden van Oud Hillegom doorgaans een verhaal uit de geschiedenis, met een link naar het heden. Het verhaal deze keer is uit de zeer recente geschiedenis: 2015. Want vorig jaar werden de Vrienden verrast door de toekenning van 5.000 euro uit de Rabobank Clubkas Campagne.

Dit mooie bedrag hebben de Vrienden gebruikt voor de verwezenlijking van een aantal wensen, zoals het starten van Verhalentafels over de Hillegomse geschiedenis. Deze verhalen zullen worden omgezet in een boek. En een boek drukken is best kostbaar voor onze stichting, die nagenoeg draait op de bijdragen van onze donateurs. Zonder de toekenning uit de Rabobank Clubkas Campagne zou dat voorlopig nog een verre droom zijn voor onze stichting.

Ook de financiële armslag voor de nieuwe werkgroep Bomen is mogelijk gemaakt door deze bijdrage in 2015. En in september konden de Vrienden een gerestaureerde gevelsteen uit het Armen- en weeshuis schenken voor hereniging met twee gevelstenen in de Maartenskerk die gezamenlijk een trio vormen.

Vriendenbank

Ook voor 2016 hebben de Vrienden nog een aantal wensen die te maken hebben met het verbinden van de Hillegomse geschiedenis met de mensen die er nu wonen, leven, winkelen en recreëren. Zo wordt al langere tijd gedacht aan een Vriendenbank in het dorp, maar ook staat het uitgeven van verschillende publicaties op het verlanglijstje. Bijvoorbeeld op het gebied van markante aanwinsten in het Vrienden-archief, bijeengebracht door schenkingen van weldoeners. Maar ook een boekvorm van de bekende door de Vrienden georganiseerde Centrumwandeling met beschrijving van de panden op deze culturele route is een wens van de stichting.

Alle activiteiten van Stichting Vrienden van Oud Hillegom zijn gericht op het behouden van de Hillegomse geschiedenis en het bevorderen van het besef dat iedere Hillegommer medeverantwoordelijk is voor dat behoud. Van 4 t/m 17 oktober kunnen leden van Rabobank Bollenstreek bepalen welke verenigingen en stichtingen een donatie ontvangen. Iedere stem is één euro waard.

Jaarbijdrage van € 7

Nog meer kunt u bijdragen als donateur van onze stichting; Hillegommers betalen een jaarbijdrage van 7 euro, en daarvoor ontvangt u driemaal per jaar ons mooie fullcolour donateursblad Hangkouserieën thuisbezorgd. Volgende week komt het nieuwste nummer uit en onze donateurs ontvangen daarbij een cadeautje: het boekje "Een Hillegoms sprookje", door mijzelf geschreven en prachtig geïllustreerd door onze Jan Zeilemaker. Het uitgeven van dit sprookje is ook mogelijk gemaakt dankzij de financiële toekenning uit de Clubkas Campagne 2015 en de Vrienden zijn verheugd om het onze donateurs aan te bieden.

Het eerste exemplaar is onlangs overhandigd aan de beschermheer van onze stichting, Jhr. Dr. Jan Six X – de donateurs zijn dus in goed lezersgezelschap!

De digitale versie van deze column vindt u op de website van de Vrienden, www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.