Annechien Snuif en Jos Hachmang. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Annechien Snuif en Jos Hachmang. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen Foto: Caroline Spaans

Flessenpost in de vijver

Hillegom n De gemeente, woonzorgcentrum HOZO en woonstichting Stek hebben vrijdag 7 oktober op feestelijke wijze het kunstwerk Flessenpost gepresenteerd dat een plek heeft gekregen in de vijver bij het Woonzorgcentrum.

Het kunstwerk is gemaakt door Jos Hachmang. Het betrof een bijzondere openingshandeling, waarbij de Hillegomse brandweer werd ingeschakeld. Met behulp van de ladderwagen werden de kunstenaar en de wethouder Annechien Snuif bij het kunstwerk gebracht, waar de kunstenaar in de fles op een USB stick een boodschap voor de toekomst heeft gedaan. Veel Hillegommers hebben bijgedragen aan het kunstwerk door een brief, tekening of foto aan te leveren met daarop een groet of wens. Alle bijdragen werden op deze USB-stick verzameld. Deze USB stick mag pas in de toekomst over een jaar of dertig gelezen worden. Volgens Hachmang zijn er heel bijzondere boodschappen binnengekomen. "Kinderen hebben brieven geschreven aan hun oudere ik, maar er is ook bijvoorbeeld een brief van een oma aan een kleinkind." Het kunstwerk Flessenpost ziet eruit als een bootje. Het beeldt daarnaast ook een fles uit met een briefje erin, in zee geworpen om aan degene die het vindt, een boodschap over te brengen. Volgens de kunstenaar was de opdracht duidelijk. "Ik moest iets verzinnen dat geplaatst werd op een openbare plek, in de directe omgeving van een woonzorgcentrum en het moest het publiek aanspreken. Een woonzorgsituatie moet een schip zijn in een veilige haven, maar er is ook sprake van een levensreis die de bewoners hebben gemaakt. Ik wist al gauw dat het kunstwerk een boodschap naar de toekomst moest brengen. Bovendien was er een waterpartij, wat kon er nou mooier zijn dan dat te associëren met een boot?" Volgens Hachmang is message in a bottle al een oud fenomeen. "Mensen die op een onbewoond eiland zaten en een boodschap stuurden in een fles voor redding". Volgens Hachmang geeft het kunstwerk in de avond licht en dat zorgt voor een prachtig schouwspel.


Droom met de wethouder

Hillegom n De leerlingen van de brugklas Mavo/Havo en de eerste klas Havo van het Fioretti Hillegom waren donderdag 6 oktober te gast in de raadszaal op het gemeentehuis, waar zij werden ontvangen door wethouder Jeroen Verheijen.

Door Annemiek Cornelissen

De leerlingen kregen een presentatie in het kader van Projecten en Masterclasses. De afgelopen weken hebben ze aan een project op school gewerkt met het thema Droom. Dat betekende dat hun droom centraal stond. Verheijen haalde het thema aan en zei de kinderen dat ze nu doorgaan in de toekomst, met als einddoel op het gemeentehuis terugkomen om hun dromen te laten horen. Het project werd door de school aan de leerlingen aangeboden om hen de vaardigheden, die ze in hun schoolcarrière nodig hebben in de praktijk aan te leren. Hetgeen ze geleerd hebben, werd afgesloten met een presentatie op school. Het vervolg was het bezoek aan het gemeentehuis, waarbij de wethouder hen hielp door middel van de presentatie. "Het college heeft de opdracht om de omgevingsvisie op te stellen. Uit verschillende lagen van de bevolking van Hillegom worden mensen gevraagd om hierover mee te denken. We hebben ouderen benaderd, maar willen ook de mening van jongeren horen, zoals jullie. Daarom ben ik blij dat jullie hier vanmorgen zijn", zei de wethouder, die op eenvoudige wijze begon te vertellen dat de gemeenteraad de "baas" is van de gemeente en hoe dit eigenlijk in zijn werk gaat. Daarbij werd een kort filmpje getoond: Wat doet de gemeenteraad? waarin een aantal onderwerpen aan bod kwam, zoals subsidies en gescheiden huisvuil. Verder vroeg de wethouder de leerlingen wat nu eigenlijk je omgeving is. Daarbij kwamen antwoorden zoals: "Mijn huis", "Alles wat je buiten ziet" en: "Alles in mijn dorp". De wethouder legde uit dat het voor de gemeenteraad belangrijk is wat er op lange termijn moet veranderen in Hillegom. "Dat heet de omgevingsvisie. "Daarbij kijken we naar hoe Hillegom er in 2030 uit moet gaan zien. We vinden het leuk om dat we horen van iemand van 65 jaar, maar die is over 15 jaar 80. Jullie zijn over vijftien jaar eind twintig, studeren, werken en zijn misschien al getrouwd en hebben kinderen. Ik ben benieuwd hoe jullie erover denken. Als ik het mijn kinderen zou vragen willen ze bijvoorbeeld een oplaadpunt voor hun telefoon in het bankje in de Hoftuin, of overal vrij Wifi." Volgens de wethouder is de mobiele telefoon momenteel heel belangrijk. Hij vroeg aan de leerlingen of ze wisten hoe dat twintig jaar geleden was. "Toen stond er op de hoek van de straat een telefooncel, daar gooide je een gulden in en dan kon je bellen", antwoordde een meisje". Komende zes weken gaan de leerlingen van het Fioretti Hillegom met hun dromen aan de gang. Daarna komen ze terug op het gemeentehuis om te vertellen wat ze nu belangrijk vinden in Hillegom.