Het Havengebied zal er over een jaar veel aantrekkelijker uitzien. | Foto: Arie in 't Veld
Het Havengebied zal er over een jaar veel aantrekkelijker uitzien. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Definitief ontwerp Havengebied

LISSE n Al geruime tijd zijn er plannen om het Havengebied om te vormen tot een aantrekkelijk en functioneel gebied en de uitstraling, verkeersveiligheid en effectiviteit te verbeteren. Nu ligt het definitieve ontwerp ter goedkeuring op tafel en zal de gemeenteraad zich daarover uitspreken.

Door Arie in 't Veld

Bij de herinrichting krijgt het Havengebied volgens wethouder Evert Jan Nieuwenhuis in de ambtelijke stukken een betere relatie met het (winkel)centrumgebied. Daarnaast wordt de parkeercapaciteit vergroot, biedt het ruimte voor activiteiten en evenementen en krijgt het een prettige (plein-)uitstraling. Bij de herinrichting wordt tevens de riolering vervangen en aangepast aan de huidige eisen. Op basis van de vastgestelde uitgangspunten is een definitief ontwerp gemaakt waarin de inspraakreacties op het voorlopig ontwerp zijn verwerkt. Voor het vervolg van het project moet het definitieve ontwerp worden vastgesteld.

Om het plan te realiseren worden 36 bomen gekapt, maar er komen 40 bomen voor terug. Afgesproken is dat de nieuwe bomenstructuur in het Havengebied een positieve bijdrage levert aan de groenstructuur. Naast drie nieuwe waardevolle bomen neemt de balans van structuurbomen ook met 10 toe. Er is daarnaast veel aandacht voor goede groeiplaatsverbetering en grote aanplantmaten, waardoor er draagvlak voor het plan is binnen de Adviesgroep bomen. De toename van waardevolle en structuurbomen in dit deelgebied wordt als voldoende compensatie beschouwd voor de 2 waardevolle bomen die gekapt worden. Het streven is om begin 2017 te starten met de werkzaamheden en deze eind van dat jaar gereed te hebben. De nieuwe inrichting van het gedeelte Haven/Grachtweg moet gegarandeerd voor de feestweek 2017 gereed zijn. In het voorjaar staat ook de aanleg van een retentiebassin voor hemelwater gepland onder het Meer en Houtplein. Naar verwachting zal dit ongeveer vanaf maart 2017 parkeercapaciteit gaan kosten. Het streven is om in het Havengebied zo snel mogelijk weer 100 procent van de bestaande parkeercapaciteit op de Haven/Grachtweg beschikbaar te hebben, oplopend tot 130 procent in mei. Er komen dus meer parkeerplaatsen. De meeste beplanting kan al in het voorjaar geplant zijn, wat nodig is voor een aantrekkelijk beeld en voor regulering van flora en fauna. De uitvoering van de HOV-centrumhalte staat gepland rondom de bouwvak 2017 en de werkzaamheden in de Schoolstraat na de feestweek 2017. In de voorjaarsmaanden wordt er daardoor voornamelijk aan een zijde van het centrum gewerkt.

Gedurende de werkzaamheden heeft de uitvoerende partij een prominente rol in de informatievoorziening en afstemming, zodat omwonenden en winkeliers een toegankelijk en actuele informatievoorziening ter beschikking hebben, waardoor overlast verder wordt beperkt. De geraamde kosten voor de herinrichting vaan de Haven zijn € 2.429.000, exclusief riolering.