Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Clemens wint goud

Lisse n Keurslager Ronald Clemens (winkelcentrum Poelmarkt) is trots op zijn gouden productbekroningen.

Tijdens de jaarlijkse rookworstkeuring van de Vereniging van Keurslagers is de rookworst van Clemens bekroond met goud. Vorige week tijdens de productkeuring van de Vereniging Ambachtelijke Slagers kwam daar nog goud bij voor de gekookte worst. Beide winnende producten zijn ambachtelijk bereid. "Wij zijn natuurlijk apetrots, maar uiteindelijk gaat het erom dat onze producten vooral lekker worden gevonden door onze klanten, dat is pas echt de kroon op ons werk", aldus Clemens.


College beroept zich op rechtszekerheid

LISSE n Het gegeven dat er onlangs flink wat kaalslag is gepleegd in het bomenbestand op het terrein van de voormalige Dn Boscoschool heeft de gemoederen nogal bezig gehouden. De VVD-fractie onderkende dat en stelde het college van B en W onder meer de schriftelijke vraag waarom het gebied buiten het Bomenbeleidsplan is gehouden.

Door Arie in 't Veld

Het college zegt daarover dat bij vaststelling van de Bomenverordening er expliciet voor is gekozen om voor een aantal locaties, waaronder Don Bosco, het Bomenbeleidsplan niet van toepassing te verklaren. De reden was rechtszekerheid. Met marktpartijen waren al afspraken gemaakt over het plan. Daarom is instemming van de klankbordgroep niet gevraagd. Wel is er afgestemd met de klankbordgroep. "Een en ander is ook bij de vaststelling van de Bomenverordening gecommuniceerd naar de raad." Op de vraag of er is overwogen een deel van de bomen te laten staan zegt het college dat de meeste bomen kwalitatief niet voldeden of op een locatie (water, weg) stonden waardoor ze bij dit plan niet konden worden behouden. Ook betroffen het volgens het college formeel gezien geen kapvergunningplichtige bomen. "Helaas is voorafgaand aan de kap de buurt niet geïnformeerd . Dit had wel moeten gebeuren. Zoals bekend hebben wij hier onze welgemeende excuses voor aangeboden."


Groen Links blij met besluit provincie

Hillegom n De komst van een provinciale snelweg in de Duin- en Bollenstreek is onwaarschijnlijker geworden door het besluit van Zuid-Holland over de Duinpolderweg. GroenLinks vindt dit positief en ziet het als een volgende stap in het proces om van de weg af te zien.

Zuid-Holland gaat nog wel samen met de provincie Noord-Holland onderzoek doen naar zeven verschillende alternatieven. Volgens GroenLinks en 50Plus was al afdoende aangetoond dat een provinciale snelweg zinloos was en moest dit onderzoek zich richten op de alternatieven zonder snelweg, maar andere partijen hielden de deur nog op een kier. Als dit onderzoek opnieuw de onzin van een snelweg aantoont, hoopt GroenLinks dat de andere partijen het wel aandurven om ervan af te zien. Statenlid Berend Potjer: "Tot die tijd zullen wij er alles aan doen om ook de andere partijen in de Staten te overtuigen van het advies van de planbureaus dat meer asfalt zinloos en zonde is van de leefomgeving, het landschap en het belastinggeld. Dat wij beter kunnen investeren in openbaar vervoer in de regio."