Als inwoners het niet eens zijn met de Woz, kunnen ze hiertegen bezwaar maken bij de gemeente. | Foto: pr
Als inwoners het niet eens zijn met de Woz, kunnen ze hiertegen bezwaar maken bij de gemeente. | Foto: pr Foto: Caroline Spaans

Laag aantal juridische procedures bij gemeenten

Lisse/Hillegom n De rekenkamercommissie Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout heeft onderzoek gedaan naar de omvang van de juridische advisering in 2013 en 2014 bij de drie gemeenten.

De commissie deed dit om beter inzicht te krijgen in de omvang van de juridische procedures en de kosten die de gemeenten daarvoor maken. Juridische procedures raken de kwaliteit van de besluiten van de gemeenten en de rechtsbescherming van de burger. Juridische procedures zijn niet per definitie negatief: ze zijn onderdeel van het werk van de betrouwbare overheid. Een overmaat aan juridische procedures kan wijzen op besluitvorming die te wensen overlaat. De rekenkamercommissie onderzocht hoeveel privaatrechtelijke procedures er in 2013 en 2014 werden gevoerd en hoeveel procedures er in die jaren waren op het gebied van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), de Waardering onroerende zaken (Woz), Ruimtelijke ordening en Algemeen juridische zaken. De informatie is vergeleken met andere gemeenten. Hieruit blijkt dat Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout weinig van elkaar verschillen. In vergelijking met andere gemeenten is het aantal juridische procedures zelfs aan de lage kant. De uitkomsten van het onderzoek geven geen aanleiding tot het starten van een verder onderzoek naar de juridische kwaliteit. Het rapport staat op www.rekenkamercommissie-hln.nl/.