Alex Boogers en Anne-Gine Goemans vertelden 4-havo-leerlingen hoe zij tot het schrijven van een boek komen. | Foto: pr
Alex Boogers en Anne-Gine Goemans vertelden 4-havo-leerlingen hoe zij tot het schrijven van een boek komen. | Foto: pr Foto: pr

Auteurs bezoeken Fioretti College

Lisse n De auteurs Alex Boogers en Anne-Gine Goemans brachten dinsdag 11 oktober een bezoek aan het Fioretti College. Alle leerlingen in 4-havo woonden een van de presentaties bij. Het uiteindelijke doel is het lezen van boeken te bevorderen.

Beide auteurs zijn vorige maand in het kader van Literatour het hele land door gereisd om scholieren te motiveren voor het lezen van boeken. Zo'n twintig lezingen in anderhalve week is een behoorlijke opgave. Toen Goemans en Boogers elkaar weer op het Fioretti troffen, werd er ook gelijk even teruggeblikt op deze overweldigende, maar leuke weken.

Goemans opent haar presentatie met een grappig, door haar zoon gemaakt, filmpje. Zo worden de leerlingen direct op een aansprekende manier in de leef- en denkwereld van Goemans getrokken. Ze vertelt vlot over haar achtergrond en werk waarin 'gezien worden', betrokkenheid en haar eigen leefomgeving belangrijke thema's zijn. Zij werkt gemiddeld vier jaar aan een boek. Een groot deel van de tijd is nodig voor grondige research. Haar beroep van journalist is daarbij behulpzaam. Goemans leeft zich tot het uiterste in, zodat zij geloofwaardig kan schrijven over het onderwerp. Met een mooi verhaal bewustwording creëren, dat is haar doel. Goemans vindt jongeren de leukste doelgroep: "Al zijn er maar een paar die geïnteresseerd raken in de wereld. Boeken bieden daarop een fantastisch venster."

Boogers is een verteller pur sang. In de eerste twee klassen heeft hij vooral gesproken over zijn jeugd. Zijn meest recente roman Alleen met de goden bevat nogal wat autobiografische elementen. Het boek gaat over een Hollandse jongen die niet voor het geluk geboren lijkt. De omstandigheden in zijn jeugd zijn dan ook verre van ideaal. Leerlingen raken geïntrigeerd door alles wat Boogers heeft meegemaakt en hoe hij dit in zijn boek tot een fictieve roman heeft bewerkt. In de pauze geeft Boogers aan dat hij iemand is die snel verveeld raakt. Hij voelt er dan ook niet veel voor om nog een keer over zijn jeugd te vertellen. In plaats daarvan vertelt hij over het ontstaan van de novelle Wanneer de mieren schreeuwen. Hij begint met een foto van een jongen die is vermoord. Boogers baseerde de novelle op de tragische dood van de Rotterdamse jongen Sedar Soares. De leerlingen luisteren ademloos naar het verhaal van Boogers dat opmerkelijk genoeg hetzelfde begint als de novelle: Een man die een lezing moet geven, maar eigenlijk meer de behoefte heeft om een ander verhaal te delen met het publiek, namelijk het verhaal van Sedar Soares. Deze keuze pakte goed uit, de leerlingen waren onder de indruk.

Het bezoek van Alex Boogers en Anne-Gine Goemans is georganiseerd in het kader van de leesbevordering. Het Fioretti College zal vaker auteurs blijven uitnodigen om de leerlingen te enthousiasmeren. Op vrijdag 4 november staat een auteursbezoek van Buddy Tegenbosch op het programma voor alle leerlingen uit de derde klas.


Steun de Wintertijd Challenge

LISSE - In de nacht van 29 op 30 oktober wordt er in Sportcentrum De Waterkanten een Wintertijd Challenge voor Spieren voor Spieren georganiseerd.

Doel van deze activiteit is om 's nachts, tijdens het ingaan van de wintertijd, met zoveel mogelijk deelnemers te sporten en zo geld op te halen voor kinderen met een spierziekte. De Wintertijd Challenge is een jaarlijks fondsenwervend sportevenement van Stichting Spieren voor Spieren. In de nacht dat de wintertijd ingaat wordt er op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland 1 uur gesport om geld in te zamelen voor kinderen met een spierziekte. Een van deze kinderen is Mees van der Ham uit Lisserbroek. Mees heeft de spierziekte Duchenne en zit hierdoor in een rolstoel. Hij is tevens kindambassadeur van Spieren voor Spieren en zal tijdens deze challenge aanwezig zijn om de sporters aan te moedigen.

Krachten gebundeld

Tijdens de Wintertijd Challenge tussen 02.00 - 03.00 uur, is het mogelijk om mee te doen aan de volgende sporten; volleybal, estafettezwemmen, clubaquabootcamp en duiken. "Om dit alles te kunnen organiseren hebben Sportfondsen Lisse en een aantal verenigingen hun krachten gebundeld." vertelt Erik Rijnbeek, adjunct manager van Sportfondsen Lisse. "Zo maken volleybalvereniging Liusna, de Watervrienden, Zwemclub Lisse, Feel Better Fitness en O.S.V. de Guppen zich samen sterk voor dit goede doel."

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze geld inzamelen. Dit kunnen ze doen door zich bijvoorbeeld te laten sponsoren door vrienden, familie en bekenden. Ook is het voor particulieren, bedrijven en organisaties mogelijk om geld te doneren aan "spetteren en sporten voor spieren in Lisse" en deze actie een warm hart toe te dragen. Inschrijven en doneren kan via via www.wintertijdchallenge.nl.


Workshop mandala tekenen bij de bieb

Lisse n Susann Lütolf van het Centrum Innerpeace for all geeft op zondag 30 oktober van 13.00 – 14.00 en van 14.30 – 15.30 uur workshops mandalatekenen in de bibliotheek.

In het Sanskriet betekent mandala cirkel. De cirkel wordt gezien als een magische vorm. Het heeft geen begin en geen eind. Door het tekenen van mandala's kun je goed in contact komen met jezelf en daardoor innerlijke processen op gang brengen.Het maken of inkleuren van een mandala kan rustgevend zijn en je helpen te groeien en je innerlijke kracht te vinden. Susann Lütolf gaat in op de symboliek achter mandala's en geeft praktische tips. De nadruk ligt op het tekenen zelf. Voor materiaal wordt gezorgd.

Mandala tekenen spreekt mensen van alle leeftijden aan. Kinderen zijn daarom ook van harte welkom tijdens de workshops. Kaarten kosten € 2,50 en zijn te koop via www.bibliotheekbollenstreek.nl en in de vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek. Het aantal deelnemers per workshop is beperkt. De workshops worden gegeven in het kader van 'Op het Podium-zondagen'.