Het kantoorgebouw De Witte Zwaan herbergt straks luxe appartementen. | Foto: Arie in 't Veld
Het kantoorgebouw De Witte Zwaan herbergt straks luxe appartementen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

'Zwaan' krijgt woonfunctie

LISSE n De eigenaar van het pand aan de Haven 1 (De Witte Zwaan) heeft bij de gemeente een principeverzoek ingediend om het bestaande kantoorgebouw planologisch te mogen transformeren naar een woonfunctie.

Door Arie in 't Veld

De intentie is om hier negen woningen (acht appartementen en een maisonnette, alle in het luxesegment) te realiseren. Prijzen (slechts indicatief): € 750.000 voor een casco appartement. Het kantoorpand staat al langere tijd grotendeels leeg staat en verhuur door de veranderingen in de kantorenmarkt wordt niet realistisch meer geacht.

Een groene zone is vereist

Het college steunt het verzoek, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zoals een vooraf verzekerde realisatie van drie woningen in de sociale sector elders, en de garageboxen uit het plan mogen niet pal op de Ruishornlaan gepositioneerd worden. Dat is stedenbouwkundig onaanvaardbaar. De Ruishornlaan is namelijk een gebiedsontsluitende weg, waar nergens bebouwing pal op het straatprofiel/trottoir staat. Integendeel, veelal brede (groen)zone's begeleiden de weg en onderstrepen zo de functie van deze weg. Het is derhalve voor het gemeentebestuur onacceptabel dat garageboxen pal op de stoep worden gebouwd. Een groene zone (er staat nu een haag) is beslist vereist. Bepleit wordt om de stallingsruimte inpandig te zoeken, wat meer recht doet aan appartementen in dit zeer luxe segment. Parkeren op zich is geen enkel probleem. Het terrein omvat meer dan voldoende parkeergelegenheid. Ook wil de gemeente bereidheid tot het sluiten van een planschadeovereenkomst (maar pas indien de haalbaarheid verzekerd is) zien. De omgevingsdienst heeft met betrekking tot de ruimtelijke inpasbaarheid wat punten gesignaleerd die een aanvullende of verbeterde motivering vereisen. Industrielawaai wordt als een mogelijke belemmering voor dit plan gezien, maar duidelijkheid daarover ontstaat pas na aanvullend onderzoek.