De familie Verver kreeg een rondleiding van Arco Tuinier (achter links) en Herbert Willemsen (met stropdas) | Foto: RE
De familie Verver kreeg een rondleiding van Arco Tuinier (achter links) en Herbert Willemsen (met stropdas) | Foto: RE Foto: Ruth Eppink

Pim (6) herkent de meeste brandgevaren

Lisse n De 6-jarige Pim Verver uit Lisse wist op de 112-dag bij de stand van Brandweer Hollands Midden de meeste brandgevaren te herkennen van iedereen. Dat werd vrijdag beloond met een leuke prijs en een rondleiding bij de kazerne aan de Oranjelaan.

Door Ruth Eppink

Iets voor 10.00 uur stond Pim met zijn ouders en jongere broertje al te trappelen om bij de brandweer naar binnen te mogen. Terwijl teamleider Risicobeheersing Herbert Willemsen de aanwezigen begroette, keek Pim zijn ogen uit: de rijen jassen en helmen, en vooral de glimmend gepoetste rode brandweerwagens. Die hadden ook een enorme aantrekkingskracht op zijn broertje. De peuter was in no time verdwenen en bleek zich te vergapen aan de auto's.

Ploegchef Arco Tuinier zorgde ondertussen voor koffie. Om het spannende moment van de prijsuitreiking niet te lang uit te stellen voor Pim, werd al snel door Willemsen verteld dat Pim meer dan 25 brandgevaren had herkend. "En de opdracht was: zoek er tien. Jij hebt er samen met je ouders dus veel meer ontdekt. De meeste van iedereen. En daarom heb jij verdiend gewonnen!" Trots pakte Pim zijn prijs uit, een mooie spaarpot in de vorm van een brandweerman. Zijn ouders ontvingen een brandmelder en er werd nog een tasje uitgedeeld met onder meer twee knutselplaten om een brandweerwagen van te maken.

Balanceren om de helm recht te houden, viel niet mee

Speciaal voor de foto mocht Pim een brandweerjas aan en een helm op. En een brandweerslang vasthouden, natuurlijk! Hij ondervond aan den lijve dat het voor een 6-jarige nog niet zo makkelijk is om met zo'n zware jas rond te lopen. Het balanceren om de grote helm recht op zijn hoofd te houden, viel ook niet mee. Maar Pim liet geduldig toe dat Tuinier en Willemsen hem hielpen met het keer op keer recht zetten van de helm. Die mocht gelukkig af toen de rondleiding begon.

Speciaal voor open dagen, markten en veiligheidsdagen is er de 'huiskamer' van de sector Risicobeheersing van Brandweer Hollands Midden. Bezoekers worden daar uitgedaagd brandgevaarlijke situaties te herkennen. Denk aan overbelaste stekkerdozen, een loshangende brandmelder, of kaarsen bij een gordijn. "We stellen deelnemers daarbij drie vragen: welk cijfer geven ze de veiligheid in hun woning, welke brandveiligheidsvoorzieningen zijn er in huis, en gaat er nog iets veranderen in de woning na het bezoeken van de brandweerstand", aldus teamleider Toezicht Julia Kooijman. "Door middel van een korte enquĂȘte per mail vragen we enkele weken later of er daadwerkelijk actie is ondernomen op het gebied van brandveiligheid thuis. En wat blijkt: in ongeveer 20 procent van de gevallen is dat inderdaad gebeurd. Mensen gaan er toch over nadenken en kijken hoe het veiliger kan. En daar is het ons om te doen."


Zie ginds komt de stoomboot...

Hillegom n De pakjesboot meert zaterdag 12 november weer af in de Haven.

Hier worden als vanouds om 10.30 uur Sinterklaas en zijn pieten verwacht. Er zijn dit jaar veel veranderingen.

Voor het eerst is de pietendisco in de Hoftuin en loopt Sinterklaas van de Haven naar de Hoftuin. Daarnaast kunnen de kinderen op de foto met Sinterklaas in het Fioretti College. Het sinterklaashuis is ook nieuw. Op de zaterdagen 19 en 26 november is het sinterklaashuis geopend in het oude pand van Molenaar/De Bonte Boer of Hoofdstraat 56. Van 11.00 tot 17.00 uur kunnen de kinderen hier genieten van spelletjes, pietengym en van het bezoek van Sinterklaas en de pieten aan het huis. Tijdens de intocht op 12 november kunnen de kinderen in het Fioretti College op de foto met Sinterklaas, hier kunnen zij zoals elk jaar hun kleurplaat inleveren. Ook is dit jaar een speurtocht door het centrum. De prijsuitreikingen van beide activiteiten doet de sint zelf in het sinterklaashuis. Meer info: www.sinthillegom.nl.

Afbeelding