Tegenbosch vertelde onder meer hoe hij zijn werk als schrijver combineert met zijn baan als piloot. | Foto: pr
Tegenbosch vertelde onder meer hoe hij zijn werk als schrijver combineert met zijn baan als piloot. | Foto: pr Foto: Ruth Eppink

Buddy Tegenbosch geeft bevlogen presentatie aan Fio-klassen 3

Lisse n Auteur Buddy Tegenbosch bracht 4 november een bezoek aan het Fioretti College voor een presentatie die alle leerlingen uit klas 3 bijwoonden. Vooraf had Tegenbosch beloofd dat het niet saai zou worden... en hij hield woord.

De twee boeken van Tegenbosch zijn zeer geschikt voor de leerlingen uit klas 3. Zijn eerste jeugdroman, Pokerface, was kerntitel van de Jonge Jury en is ook uitgebracht als Jonge Lijster. Zijn tweede boek, Oog om oog, is door iBooks uitgeroepen de beste Young Adult-titel van 2015.

Naast schrijven verdient Tegenbosch zijn geld als piloot voor Lufthansa. Dat is ook wel nodig, want na wat vragen over hoeveel hij als schrijver verdient aan een boek en hoeveel hij er verkocht heeft, was een rekensommetje snel gemaakt. Tijdens zijn reizen probeert hij in verre oorden te werken aan zijn boeken. Manhattan is zijn favoriete plaats, hij vliegt dan ook regelmatig richting New York. Zijn volgende boek speelt zich daar af; Scrabble uit Oog om oog komt daar opnieuw in voor.

Naar aanleiding van de vele vragen uit het publiek vertelt Tegenbosch hoe hij zijn werk als piloot combineert met dat van schrijver. Op de vraag hoe lang hij over het schrijven van een boek doet, kan hij geen eenduidig antwoord geven. Zijn eerste boek was in een half jaar af, over zijn tweede boek heeft hij twee jaar gedaan (toen was hij inmiddels vader van twee kinderen). Jammer, vinden de leerlingen, want nu kan het nog wel even duren voordat het volgende boek uitkomt.

Ook heeft Tegenbosch nog wat tips voor de leerlingen. Als je eens iets wil doen wat eigenlijk niet mag, moet je zeggen dat je research doet voor een boek. Zo is hij zelf de pokerwereld ingedoken en heeft een collega schrijfster meegevlogen in de cockpit van een vliegtuig. En als je later rijk wil worden, moet je dus geen schrijver worden. Dat hadden de sneller rekenaars ook al geconcludeerd.

Tot slot vertelt Tegenbosch over zijn toevallige ontmoeting met John Green. Hij gaf hem zijn boek Pokerface dat hij toevallig in zijn tas had zitten. Green leest natuurlijk geen Nederlands, maar heeft in een vlog het boek wel getoond aan de hele wereld. Het bracht een Nederlandse jongen die zijn vlog volgde op het idee het boek te gaan lezen. De jongen mailde Tegenbosch over het filmpje van Green en zo concludeerde Tegenbosch dat hij naast de bijzondere ontmoeting met Green ook nog publiciteit had gekregen voor zijn boek.

Tussen de vele vragen door, wist Tegenbosch het publiek te boeien met het voorlezen van enkele stukken uit zijn boeken. De leerlingen zaten ademloos op het puntje van hun stoel. Kortom: een geslaagde dag op het Fioretti met een zeer bevlogen Tegenbosch!