De leerlingen uit 2vwo van het Lissese Fioretti College konden genoeg uit de Gouden Eeuw vinden in Haarlem. | Foto: pr
De leerlingen uit 2vwo van het Lissese Fioretti College konden genoeg uit de Gouden Eeuw vinden in Haarlem. | Foto: pr Foto: pr

Excursie 2 vwo naar historisch Haarlem

Lisse n De leerlingen van 2 vwo van het Fioretti College brachten vorige week een bezoek aan Haarlem.

De excursie was onderdeel van een opdracht over de Gouden Eeuw voor het vak geschiedenis. De leerlingen kregen een onderwerp en een onderzoeksvraag aangereikt over de geschiedenis van Haarlem in de zeventiende eeuw. Aan de leerlingen was het de taak om elkaar te vertellen over de geschiedenis van deze mooie stad.
Na een gezellige busrit, gingen de leerlingen in groepjes uiteen onder begeleiding van een docent. Struinend door de oude straatjes, steegjes en pleinen presenteerden de leerlingen in tweetallen over een historisch onderwerp. De opdracht om de locatie in het verhaal te betrekken ging veel leerlingen goed af. Hierdoor kwamen de verhalen en gebeurtenissen uit de geschiedenisboeken in Haarlem tot leven. Als echte gidsen, hier en daar aangestuurd door de docent, leidden de leerlingen elkaar rond door de stad.
De Grote Markt, de St. Bavokerk, de Amsterdamse Poort, het oudste hofje van Nederland, het Frans Hals Museum: de leerlingen bezochten zeer uiteenlopende locaties, waar de Nederlandse geschiedenis aan elkaar werd verteld. De leerlingen verhaalden onder meer over schilderkunst, handel en nijverheid, migranten, religie en bestuur. Zelfs persoonlijke familiegeschiedenissen kwamen voorbij: zo gaf een leerling aan dat een familielid van haar opa vroeger in een hofje woonde. Het was een geslaagde en gezellige dag, waarin de leerlingen natuurlijk ook tijd kregen om zelf door Haarlem te struinen om even te winkelen of een hamburger te halen.
Haarlem is een van die Nederlandse steden waar de Gouden Eeuw nog altijd springlevend is. Dat hadden de leerlingen goed door. De docenten waren het erover eens: deze excursie is voor herhaling vatbaar.


Zendmastvragen SGP-CU

LISSE n De fractie van SGP-CU heeft B en W schriftelijke vragen gesteld over de zendmast die langs de Westelijke Randweg op het Keukenhofterrein nabij de N208 is geplaatst.

Door Arie in 't Veld

Door veel Lissers is daar negatief op gereageerd. Voor de SGP-CU-fractie reden genoeg om het college naar de gang van zaken te vragen. "Met name bewoners van Linnaeuspark en Von Bönninghausenlaan die met hun tuinen aan de N208 grenzen, geven aan onvoldoende/niet te zijn geïnformeerd, hekelen het feit dat de 36 meter hoge zendmast direct zichtbaar is vanuit hun huis en achtertuin, en zijn bezorgd over de straling van de zendmast en eventuele schadelijke gevolgen." De fractie wil weten welke communicatie er voorafgaand aan het verlenen van de vergunning met de inwoners was. Want: "Een van de afspraken was dat de directe bewoners als buren worden gezien, beter worden geïnformeerd en dat ze in de toekomst zeker op de hoogte zullen worden gehouden over zaken die hen als bewoners 'direct kunnen raken'." Ook wil de fractie weten in hoeverre er sprake is van schadelijke straling van de zendmast en of dit bij de vergunningsaanvraag is meegewogen. Tot slot wil zij weten of het opnieuw verplaatsen van de mast een optie is en wat dat gaat kosten.

De gewraakte zendmast is veel bewoners een doorn in het oog. Ook vrezen zij nadelige effecten van de straling. | Foto: Arie in 't Veld