Links scheidend voorzitter Arie Breure en rechts zijn opvolger Herman Hollander. | Foto: Arie in 't Veld
Links scheidend voorzitter Arie Breure en rechts zijn opvolger Herman Hollander. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Museum naar nieuw hoogtepunt

LISSE n "Waar een wil is, is een (om)weg," zei de aanstaande voorzitter van het museum De Zwarte Tulp donderdagavond tijdens de bijeenkomst van de Gildeleden van De Zwarte Tulp. Herman Hollander doelt hiermee op het gegeven dat als er plannen zijn, er meestal de nodige hobbels moeten worden genomen om die plannen te verwezenlijken.

Door Arie in 't Veld

Hij liet er echter geen twijfel over bestaan dat er gewerkt wordt aan de verdere uitbouw van het museum zodat dit niet alleen vele jaren voort kan, maar ook meer bezoekers zal trekken. Jan van Vliet van het Gilde zei met trots dat zich 26 leden bij de groter wordende kring Gildeleden hebben aangesloten. "We kijken terug op een mooi jaar met meer bezoekers, mede dankzij de komst van de VVV naar het museum, mooie tentoonstellingen, vaste collecties en onlangs is ook het eerste bruidspaar hier getrouwd."

Aftreden

De huidige voorzitter van het museum Arie Breure maakte die avond bekend na 12 jaar terug te treden en dat Herman Hollander hem per 1 januari opvolgt. "Ikzelf ben in 2004 Joop Zwetsloot opgevolgd en er is diep nagedacht over vernieuwingen die in een jaar of drie gerealiseerd zouden moeten zijn. Het werden uiteindelijk (de omweg…..) 10 jaar. Dat was een uiterst boeiende periode waarin mede dankzij het Gilde en vele vrijwilligers veel tot stand werd gebracht. Het museum is nu een museum van de bloembollencultuur, van de streek en ook van de bollenkunst. Alles staat als een huis en dit is het goede moment om het stokje aan Herman Hollander over te dragen."

Beleidsplan

Hollander viel met de deur in huis door op te merken dat er een beleidsplan is opgesteld waarin diverse elementen zijn ondergebracht om het museum op een nog hoger niveau te brengen. Iets dergelijks heeft hij ook met succes bij Stichting Kasteel Keukenhof meegemaakt. "Het zijn vooral de Gildeleden die ertoe bijdragen dat het museum in stand kan worden gehouden", zei Hollander.

Lees verder op pagina 7.