Afbeelding
Foto: pr

Bo drijft op vrijwilligers

Bo, de omroep van de Bollenstreek, is vorige week in de kranten van Verhagen gestart met een kijkje achter de schermen bij de omroep. Toen stelden we de omroep voor, dit keer de mensen achter de omroep.

Bo draait op 60 uur betaald werk verdeeld over 2 personen en 140 vrijwilligers. Eerst maar de betaalde krachten. Een omroep coördineren, dagelijks nieuws brengen en nieuwsprogramma's op de radio invullen moet met een vaste basis vanwege de continuïteit en kwaliteit. Zelf ben ik 32 uur in dienst. Uiteraard maken de betaalde krachten meer uren dan waarvoor ze betaald worden, maar daarover zeuren, dat kan en mag niet, want de rest doet het vrijwillig.

Een aantal van 140 vrijwilligers lijkt enorm veel, maar we hebben berekend dat we 250 vrijwilligers nodig hebben om ons omroepwerk goed te kunnen doen. Neem het afgelopen weekend: overal kwam onze grote kindervriend aan. Stel, we zouden ook actuele tv maken dan hebben we bij elke intocht drie vrijwilligers nodig. Dat zijn er dus minstens 15. Verder: vier carnavalsverenigingen die de nieuwe prins en prinses bekend maken: weer 12 vrijwilligers. Verder nog een paar nieuwsgebeurtenissen waar we 10 vrijwilligers voor nodig hadden en dan heb ik het nog geeneens over de programma's op de radio. Alleen de twee sportprogramma's vragen al 20 vrijwilligers. Verder hebben wij als omroep niet de regie over onze, eigen activiteiten. Wij hebben te maken met een huis dat in de fik staat, een gemeente die een persconferentie houdt, een muziekvereniging die op zaterdagavond een uitvoering geeft. Kortom: onze vrijwilligers moeten ook nog flexibel ingezet kunnen worden.

En wat te denken van een belangrijke, journalistieke taak: kwesties onderzoeken die misschien niet kloppen: spreekt die wethouder wel de waarheid? Is die Duinpolderweg wel nodig? Mocht u iemand van Bo dus gemist hebben, neem van mij aan: we hadden er graag bij geweest! We werken er hard aan om meer vrijwilligers te trekken, dus wellicht staan we volgende keer wel bij u op de stoep!

Ard Zandbergen,

eindredacteur Bo