Het ontwerp van Nicolas Dings da tin de groenstrook tegenover het Deltahof moet komen. | Foto: Remco Out
Het ontwerp van Nicolas Dings da tin de groenstrook tegenover het Deltahof moet komen. | Foto: Remco Out Foto: Caroline Spaans

Ontwerp Beatlesmonument is af; nu nog geld inzamelen

Hillegom n Het is alweer even geleden: 5 juni 1964 waren de Beatles voor een tv-optreden in Hillegom. Ze traden op in Treslong, dat nu is afgebroken. Verder herinnert niets meer aan dat moment.

Door Remco Out

In 2014 werd gevierd dat de Beatles vijftig jaar geleden in Hillegom waren. Een paar Hillegommers vonden het raar dat er niks tastbaars was. Zij kwamen met een idee om een monument in Hillegom te plaatsen. Zodat niemand vergeet dat deze beroemde band niet alleen in Blokker, maar ook in Hillegom is geweest. Samen met het bestuur van de stichting BeatlesTreslongMonument Hillegom én de kunstenaar onthulde burgemeester Arie van Erk het model van het uiteindelijk te realiseren monument dat uiteindelijk een plek moet krijgen bij de entree van Hillegom in de groenstrook langs de N208 tegenover het Deltahof. De gemeente begeleidt het initiatief wel, maar betaalt niet mee. De stichting moet dus zelf het geld bij elkaar halen. De gemeente heeft wel gestuurd in de keuze welk ontwerp het moest worden. "We hadden al een ontwerp gemaakt voor een betonnen wand met een tegeltableau. Dit was te massief voor bij Deltahof langs de N208. Een paar van ons zijn toen in de kunstcommissie van de gemeente gegaan. Twintig kunstenaars hebben toen een ontwerp gemaakt en uiteindelijk zijn we voor het ontwerp van Nicolas Dings gegaan", laat Johan van Buren, voorzitter Stiching Beatles Treslong monument Hillegom, weten. De stichting moet zelf het bedrag van 35.000 euro voor het monument bij elkaar zien te krijgen. Door middel van giften van grote bedrijven proberen ze dit mogelijk te maken. Deze krijgen dan een logo bij het monument. Ook is het mogelijk om 'vriend' te worden voor een klein bedrag. De vrienden steunen dan het initiatief en krijgen zelf ook weer wat terug. De burgemeester liet weten dat wanneer blijkt, dat de stichting net niet rondkomt met het geld, hij zal kijken of hij ze kan ondersteunen met de financiering van het laatste deel. Het doel is om het monument op 3 juni 2017 te onthullen. Tot die tijd wordt geld ingezameld. Naast historische- heeft het monument ook toeristische waarde. Doordat het nabij het centrum staat is de verwachting dat belangstellenden er ook voor kiezen een bezoek brengen aan middenstand en horeca.

De verwachting is dat deze ook willen bijdragen. Bij het monument komt een sponsorbord te staan.