Het team van de Energy Battle gaat vier weken lang elektra en gas besparen. | Foto: pr
Het team van de Energy Battle gaat vier weken lang elektra en gas besparen. | Foto: pr Foto: Caroline Spaans

Hillegom op kop met gasbesparing

n Deze week start de tweede ronde van de Energy Battle

Hillegom n Het eerste van de drie teams van Hillegom doet het goed in de EnergyBattle, de energiebesparingswedstrijd tussen twintig gemeenten in Nederland. Hillegom heeft samen met Lisse en Delft de hoogste gasbesparing gerealiseerd.

Het team van burgemeester Van Erk, wethouder Verheijen en ambtenaren van de gemeente, geeft het stokje nu door aan een team van inwoners, onder leiding van Annemiek Cornelissen. Het derde team, een school, is in januari aan de beurt.

Eerste ronde: Velzen, Leiden en Teylingen

Gemiddeld is er tien procent stroom en negenentwintig procent gas bespaard in de eerste ronde van de Energy Battle. Het winnende team van de eerste ronde is gemeente Velsen. Leiden en Teylingen hebben de hoogste besparing op elektriciteit. De deelnemers vonden het een leerzame ervaring.

Wassen op lagere temperaturen

Wethouder Jeroen Verheijen: "Het werd op een gegeven moment echt een sport! Samen met de kinderen volgden we ons verbruik op de voet. Ik kwam erachter dat ik enorm veel bespaar als ik de wasmachine op lagere temperaturen laat draaien. Het scheelt meer dan 50 procent in stroomverbruik als ik op 300 C was in plaats van op 600 C was!" Burgemeester Arie van Erk heeft besloten dat hij zijn vijftien jaar oude koelkast gaat vervangen: "Die oude koelkasten gaan steeds meer energie verbruiken. Ik kwam erachter dat moderne koelkasten met een energielabel A+++ wel twee tot drie keer zuiniger zijn dan een koelkast van zeven jaar of ouder…. Hoog tijd voor een nieuwe koelkast dus." Andere deelnemers waren verrast dat een wasdroger zo ontzettend veel stroom verbruikt, terwijl je de was toch ook gewoon aan de lijn kunt hangen, en dat een waterkoker alleen maar energiezuiniger is als er niet meer dan een halve liter wordt verwarmd.

Voor meer water kun je beter een keteltje water opzetten.

In januari wordt het stokje doorgegeven

Deze week start de tweede ronde van de Energy Battle. Het team van teamcaptain Annemiek Cornelissen gaat vanaf deze week vier weken lang thuis elektra en gas besparen.

In januari zullen zij het stokje doorgeven aan een school in Hillegom.

Kijk voor meer informatie op: www.klimaatverbondenergybattle.nl