Afbeelding
Foto: Arie in t Veld

Plan4 wacht op duidelijkheid

LISSE • Iet Langeveld en Wout Ruigrok van atelier Plan4 wachten al lange tijd op duidelijkheid omtrent de toekomst van het pand van de voormalige garage Heemskerk, waar het atelier sinds acht jaar is gevestigd.

Door Arie in 't Veld

De plek van het atelier in het centrum is prachtig. Veel cursisten en kunstliefhebbers weten het te vinden. Alles lijkt dus voortreffelijk te gaan. Ware het niet dat de kunstenaars al jaren willen weten wat er met genoemd pand of het naastgelegen schooltje gaat gebeuren. Deze week worden echter plannen rond het schooltje gepresenteerd, naar aanleiding van een burgerinitiatief. In die plannen wordt Plan4 niet genoemd.

De kunstenaars hebben in verband daarmee een brief gestuurd aan de raadsfracties waarin de bezorgdheid over hun toekomst wordt uitgesproken. Om onduidelijke redenen willen de mensen achter het burgerinitiatief niet met de kunstenaars spreken.
Iet Langeveld daarover in de brief: "Waarom willen zij niet met ons overleggen? Het gebrek aan bereidheid daartoe is wel het meest opvallend en meer dan ooit vragen wij ons af waar we staan. Begin dit jaar vroegen wij om duidelijkheid en de raad heeft toen aangegeven dat de kunstenaars van Plan4 deze duidelijkheid moeten kunnen krijgen, maar we weten nog steeds niets."

De kunstenaars zijn al zo'n twee jaar met de gemeente in gesprek over de mogelijke aankoop van het pand 'Heemskerk' waarin het atelier is gevestigd. In die tijd is de taxatiewaarde enorm opgelopen. Ook hebben de kunstenaars al een tijd geleden kenbaar gemaakt in aanmerking te willen komen voor het gymzaalgedeelte van de school als dit tot een oplossing kan gaan leiden. "Zelfs aankoop van de gymzaal en/of de school behoort tot de mogelijkheden. Iet Langeveld heeft de wens al naar de raad uitgesproken om daar een nuttige dagbesteding vanuit de creatieve gedachte te willen huisvesten, wat voor de gemeenschap van zowel grote emotionele als ook economische waarde zal kunnen zijn. Zoals u nu begrijpt, weten wij in ieder geval nog bar weinig", aldus de kunstenaars die nu bij het gemeentebestuur aandringen op een open en eerlijk antwoord.