Aan de Maartensheem heeft deze boom haar takken niet kunnen behouden. | Foto: Remco Out
Aan de Maartensheem heeft deze boom haar takken niet kunnen behouden. | Foto: Remco Out Foto: remco out

Eerste (en laatste) herfststorm dit jaar zorgt voor veel overlast

Hillegom n De eerste en laatste herfststorm van 2016 trok zondag 20 november over het land.

Het bleek een venijnige depressie die via het Kanaal, ten westen van het land langs, naar het noorden trok. Het resulteerde in nat en onstuimig herfstweer met hier en daar windstoten tot ongeveer 80 kilometer per uur. Aan de kust was het stormachtig met rond het middaguur een draaiende wind naar zuidwest kracht 6-8 die uitmondde in een zuidwesterstorm, met windkracht 9-10. In Arnhem raakte mensen gewond toen ze werden geraakt door glas uit omgewaaide terrasschermen en ook het verkeer ondervond veel hinder van de storm. Hulpdiensten draaiden op volle toeren. Dierenparken sloten vroegtijdig de deuren en sinterklaasevenementen verhuisden naar binnen. In Hillegom was het onder meer raak aan de Maartensheem, waar een grote loshangende tak zorgde voor overlast.


Fietsknooppuntennetwerk uitgebreid

Regio n De regio wordt uitgebreid met 90 kilometer extra trapplezier in 2017.

Het fietsknooppuntennetwerk in de regio Holland Rijnland wordt flink uitgebreid. Er komt 90 kilometer extra fietsroute bij, alle informatiepanelen krijgen nieuwe kaarten en beschadigde routebordjes worden opgeknapt. De werkzaamheden vinden plaats in november en december.

Sinds 2010 kunnen fietsers in de regio Holland Rijnland met behulp van de knooppuntennummers eenvoudig hun eigen route uitstippelen. Over kronkelwegen met knotwilgen en rietgedekte boerderijen, langs polderlandschappen met molens en plassen, door duinen en bollenvelden of dwars door de historische binnensteden,... het is mooi fietsen in de knooppuntenregio's 'Groene Hart' en 'Duin- en Bollenstreek'. Met de uitbreiding van het fietsknooppuntennetwerk naar 660 kilometer fietsroute, 2300 routebordjes en 220 informatiepanelen kun je echt overal opstappen en zo lang of kort fietsen als je maar wilt. Tijdens de werkzaamheden kan er overlast zijn voor de gebruikers, omdat op diverse plaatsen knooppuntennummers zullen worden aangepast. Bestaand kaartmateriaal zal in veel gevallen niet meer up to date zijn. Eind december zijn alle werkzaamheden afgerond en de veranderingen verwerkt in de routedatabank van het Landelijk Fietsplatform.