Raadsleden van de gemeente Hillegom ronden de reanimatie/ AED training met succes af. | Foto: pr
Raadsleden van de gemeente Hillegom ronden de reanimatie/ AED training met succes af. | Foto: pr Foto: pr

Raadsleden geven het goede voorbeeld: 'Helpt u ons de eerste zes minuten?'

Hillegom n Raadsleden van de gemeente Hillegom zijn op 12 december getraind door medewerkers van de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden in het reanimeren en gebruiken van een AED. Enkelen van hen hebben zich direct opgegeven als burgerhulpverlener. De ambulancedienst vindt dat ze hiermee een mooi signaal afgeven.

"Helpt u ons de eerste 6 minuten?" Met deze slogan wil de ambulancedienst burgers oproepen om zich aan te melden als burgerhulpverlener. De eerste zes minuten kan het verschil worden gemaakt. Natuurlijk doet de ambulance zijn best om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn om de reanimatie te starten, maar in de praktijk kan ongeveer 20 procent van de ambulances in de eerste minuten op de plaats van het incident zijn. Omdat de overlevingskansen sterk afhangen van het moment waarop gestart wordt met de reanimatie, kan hulp van de burger van levensbelang zijn.

Op 31 maart is de regionale ambulancevoorziening Hollands Midden gestart met het alarmeren van burgerhulpverleners. De campagne om burgers op te roepen is in volle gang en inmiddels hebben zich al meer dan 5300 vrijwilligers zich aangemeld via de website www.ravhm.nl van de ambulancedienst. Gestreefd wordt naar minimaal 1 procent van de inwoners van Hollands Midden, wat neerkomt op ongeveer 8000 inwoners. Dit aantal is nodig om een dekkend netwerk van hulpverleners te krijgen. Joost Bernsen, leidt het project namens de RAV: "Het is een fantastisch signaal dat de gemeenten afgeven door zelf een AED training te volgen. Ik hoop dat veel burgers dit voorbeeld ter harte nemen en zich snel inschrijven voor een training."

Via de hartstichting is hierover informatie te vinden. Bovendien komen de meeste zorgverzekeraars graag tegemoet in de kosten van een training. Door de RAV, in samenwerking met Hartveilig Wonen en de gemeenten wordt gekeken naar de actuele situatie per gemeente en gezocht naar oplossingen om zoveel mogelijk burgers te bewegen zich aan te melden. Het aan de buitengevel plaatsen en beschikbaar stellen van AED's is ook een belangrijk doel. In de regio zijn al meer dan 1000 AED's, maar de uitdaging is om voldoende AED's 7 x 24 uur bereikbaar en inzetbaar te maken. Er zijn speciaal hiervoor (geconditioneerde) kasten op de markt, die bij alarmering op afstand voor de vrijwilliger geopend kunnen worden. Nu hangen er soms in verschillende bedrijven naast elkaar AED's in panden. "Wat zou het mooi zijn als bedrijven en winkeliersverenigingen de koppen bij elkaar steken en gezamenlijk kiezen voor één AED aan de buitengevel die tevens 7 x 24 uur beschikbaar is voor de burgerhulpverleners. De kosten kunnen ze dan ook delen, " laat Bernsen weten.


VVD: zorgen over vliegtuiglawaai

LISSE n De VVD-fractie van Lisse maakt zich zorgen over het vlieglawaai boven het dorp. Dat blijkt uit wat fractievoorzitter Wim Slootweg daarover zegt in een Nieuwsbrief.

"Vliegtuiglawaai wordt door een groot deel van de inwoners van Lisse als (zeer) hinderlijk ervaren. In het bijzonder in de Poelpolder, maar meer en meer ook in de dorpskern. Met 2640 klachten in 2015 is de gemeente Lisse veruit koploper in de regio. Uit het jaarrapport 2015 van de Omgevingsdienst WH blijkt in termen van geluidsbelasting dat het meetpunt in Poelpolder-Zuid met 56,6 dB(A) een vrijwel eerste plaats deelt met de Meerewijck in Leimuiden (57 dB(A). In de afgelopen drie maanden was de geluidsmeting in de Poelpolder zelfs duidelijk hoger dan in Leimuiden vorig jaar. De voor veel starts gebruikte Kaagbaan wordt genoemd als een van de veroorzakers, maar ook het afsnijden van de zogenoemde Bergi-bocht en de vaak gekozen (te) lage vlieghoogtes dragen eraan bij."

"De VVD-fractie maakt zich zorgen over dit vliegtuiglawaai, over het uitblijven van verbeteringen en het risico op mogelijke toename van vliegbewegingen in de toekomst. De fractie verzet zich niet tegen vluchten vanaf Schiphol, maar is wel van mening dat met de inwoners van Lisse meer rekening moet worden gehouden. Hiertoe zijn de uitgangspunten van de VVD-fractie: Terugbrengen van de geluidsoverlast boven Lisse; het nakomen door Schiphol en de verkeersluchtvaartdienst van afspraken; een sterke vertegenwoordiging namens Lisse in overlegorganen, verder het vaststellen van optimale routes en hoogtes en die handhaven en tenslotte voorkomen dat bij verdere uitbreiding van start- en landingsbanen Lisse verder benadeeld wordt." De gemeente Lisse heeft zelf drie geluidsmeetpunten op het Sensornet, te weten in de Vivaldistraat, in de Engel en in de Ina Boudier-Bakkerstraat. Schiphol heeft daarnaast aan de Klipperdijk in Lisse één NOMOS-meetpunt geplaatst. Dit meetpunt blijkt in de vergelijking van metingen echter veel beperkter en is daarmee niet geschikt voor betrouwbare geluidsmetingen en vergelijkingen. "Verontrustend is dat NOMOS ook boven 70 dB(A) aanzienlijk minder vliegtuigpassages registreert dan Sensornet. Het gegeven dat Schiphol zich bij haar beoordelingen baseert op het onbetrouwbare meetsysteem van NOMOS is aanleiding tot zorg."


Kom naar het kerstfeest op het plein

Lisse n De Evangelie Gemeente Lisse viert kerstavond – zaterdag 24 december - feest!

Een feest ter ere van de geboorte van Jezus. Elkaar ontmoeten, een praatje bij een gezellig vuurtje, eten en drinken, kerstliederen zingen van vroeger en nu: het zijn allemaal ingrediënten van het kerstfeest op het plein. Het begint om 20.00 uur op het schoolplein van De Tweemaster naast De Poort, Jozef Israëlsstraat 11. Jong en oud, iedereen is van harte welkom