Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Gemeente tolereert geen vuurwerkvandalisme

Hillegom n Vorig jaar kostte het vuurwerkvandalisme de Hillegomse belastingbetaler 26.000 euro. Burgemeester Arie van Erk wil daar dit jaar paal en perk aan stellen. De gemeente gaat harder optreden tegen (vooral) jongeren die buiten de officiële toegestane periode vuurwerk afsteken.

Veel vernielingen

Burgemeester Van Erk: "Wij houden ons aan de landelijke regelgeving: alleen vuurwerk afsteken op 31 december tussen 6 uur 's avonds en 2 uur 's nachts. Tot die tijd is het afsteken van vuurwerk niet toegestaan." Een heldere boodschap waarmee iedereen die toch voor of na die tijd vuurwerk afsteekt gewaarschuwd is. Toch gebeurt het ieder jaar dat er in de periode van begin tot eind december veel vuurwerk wordt afgestoken door jongeren. En dat niet alleen, er wordt ook veel vernield door het vuurwerk.

Meld vuurwerkvandalisme

Het is een trieste constatering dat er vorig jaar voor € 26.000 aan verkeersborden en prullenbakken en dergelijke vernield is. De burgemeester roept iedereen op om alert te zijn op vandalen die vuurwerk afsteken en zo mensen en dieren de stuipen op het lijf jagen en zaken vernielen.

Betrappen bij vernielingen

Als mensen hier getuige van zijn, kunnen zij dit melden via 112. Zo hoopt de gemeente de pakkans groter te maken. "Hoe onschuldig het misschien lijkt, het is écht verboden en jonge kinderen en tieners kunnen hierdoor serieus in de problemen komen. Personen die we de komende tijd betrappen bij vernielingen door vuurwerk, moeten de schade zelf betalen."

Via een filmpje op de Facebookpagina van de gemeente hoopt de burgemeester veel mensen te bereiken met zijn boodschap.

Hij besluit zijn bericht met een positieve noot: "Als we dit samen oppakken dan gaat het vast een stuk beter dan vorig jaar. We maken er op oudjaarsavond een mooi feest van!".