Dit is de poort van de allereerste entree aan de Stationsweg. Dit blijft bestaan als monument. | Foto: Arie in 't Veld
Dit is de poort van de allereerste entree aan de Stationsweg. Dit blijft bestaan als monument. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Landgoed Keukenhof voortaan vrij toegankelijk

LISSE n In het Koetshuis werd woensdagmiddag met alle relaties van Keukenhof teruggeblikt op alles wat er in het afgelopen jaar is gebeurd; het eerste jaar waarin kasteel en bloemententoonstelling verder gingen als één Keukenhof, met Stichting Graaf Carel van Lynden als eigenaar.

Door Arie in 't Veld

Voorzitter van deze stichting Rob Haans nam ook een voorschot op het komende jaar. Hij gaf aan dat het landgoed rond het kasteel vanaf 1 januari voor iedereen, dus met of zonder pas, vrij toegankelijk zal zijn. Het kasteel zelf kan alleen tijdens de daartoe aangewezen uren en tegen betaling worden bezichtigd. "Ook wordt er gewerkt aan een visie voor de komende 10 jaar, samen met alle partijen die bij Keukenhof zijn betrokken."

Keukenhof-directeur Bart Siemerink memoreerde tijdens genoemde bijeenkomst dat het samenvoegen van de twee organisaties niet eenvoudig was. "Maar we gaan met een schone lei het nieuwe jaar in als één bedrijf." Siemerink zei ook dat men meer naar buiten wil treden, zoals via de nieuwe nieuwsbrief die elke acht weken verschijnt. "En we spreken over een bedrijf met drie poten, namelijk de bloemen, het kasteel en de monumenten. Er zal nog het nodige moeten gebeuren om met name de prachtig gerestaureerde monumenten voor het nageslacht te behouden. Ook worden afwegingen gemaakt welke evenementen bij het kasteel behouden blijken en welke niet. Evenementen als Button Pop en Castle Fest blijven in elk geval op de kalender staan. De kunst is om minder te doen, maar dan wel beter."

Op Keukenhof wordt nog volop gebouwd en gesloopt. Zo wordt de vroegere entree aan de Stationsweg verwijderd, inclusief het kantoor. De entreepoort blijft staan, als een monument en een knipoog naar het verleden toen hier alle bezoekers binnenkwamen. Siemerink schetste over de werkzaamheden dat de voormalige hoofdingang wordt omgeturnd tot ruimte voor het personeel, terwijl de dienstruimte van voor die tijd bij het park wordt betrokken. "Daarmee vergroten de showoppervlakte met drie hectare. We hebben een mooi jaar achter ons en ongetwijfeld een mooi jaar voor ons. Keukenhof is en blijft een organisatie van partners en samenwerking." De bloemententoonstelling is volgend jaar van 23 maart tot en met 21 mei geopend. Het thema luidt "Dutch Design".