Volgens de jury is Den Breejen 'nog piepjong' en tevens een kundig raadslid en fractievoorzitter'. | Foto: pr
Volgens de jury is Den Breejen 'nog piepjong' en tevens een kundig raadslid en fractievoorzitter'. | Foto: pr Foto: Ruth Eppink

Roeland den Breejen politicus van het jaar 2016

LISSE n Roeland den Breejen is uitgeroepen tot politicus van het jaar 2016. Dat werd maandagavond bekendgemaakt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente.

Volgens de jury, bestaande uit Arie in 't Veld, Paul de Vlieger, Ed Olivier, Irene Weterman en Joep Derksen, hebben de volgende drie politici zich in 2016 buitengewoon onderscheiden: wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie), fractievoorzitter Roeland den Breejen (SGP/ChristenUnie) en Kees van der Zwet (CDA). Deze perscommissie was het er na enkele bijeenkomsten over eens dat Den Breejen tot politicus van het jaar zou worden uitgeroepen. Hetgeen dus ook gebeurde. Hij ontving als politicus van het jaar de Ine Elzingaprijs: een penning vervaardigd door Frans en Truus van der Veld en vernoemd naar de veel te vroeg gestorven Lissese journaliste.

Ed Olivier, die de aanwezigen toesprak, belichtte kort de verrichtingen van enkele raadsleden in het afgelopen jaar. "Eén belangrijk onderwerp staat diep in het geheugen van iedere politicus gegrift. We weten natuurlijk allemaal wat dat is.... de regenboogvlag van Maarten Magielse. Hij vond het een goed idee, om de regenboogvlag uit te hangen op 11 oktober, de internationale Coming Out Day. Een steuntje in de rug voor homo's, lesbiennes en transgenders, maar in Lisse worden die niet vervolgd, gediscrimineerd of geterroriseerd. Dus hoeven we er niet aan mee te doen, net zomin als aan warme truiendag, volgens Ad van Zelst. Interessant en nuttig bovendien was het Flora en Fauna-onderzoek bij de MVO Luciaschool. Adri de Roon gaf eerst de huismus, toen de vleermuis en tenslotte de gierzwaluw de schuld van de vertraging van de nieuwbouw van de Sint Josephschool. Maar het lag aan twee andere rare vogelsoorten, helaas wat minder zeldzaam: de klungelende ambtenaar en de slecht oplettende wethouder. Er zijn politici voor minder vertrokken, maar De Roon zit er nog en dat is ook een compliment waard."

Rookverbod

"Volgens ons doen verder de leden van Nieuw Lisse iets té gemakkelijk over het politieke raadswerk en wordt er te veel weggelachen. Maar John de Bruin blijft een degelijke commissievoorzitter. Meest opvallende wapenfeit van Nieuw Lisse dit jaar was het pleidooi om roken te verbieden langs de sportvelden. Hé Michael van der Laan: hoe staat het daar mee?"

"Kees van der Zwet van het CDA krijgt meer voor elkaar dan je van een oppositiepartij zou denken. Maar Kees, je zet wel vaak erg hoog in. Waar het de gemeentefinanciën betreft is Kees een specialist. Hij legt de vinger heel geregeld op de zere plek, maar dan zo breedvoerig dat de collega raadsleden weer last krijgen van allerlei andere kwalen. Vorig jaar verweten we Roeland den Breejen – hoewel toen ook al kanshebber – een gebrek aan empathie. Dat heeft Roeland in 2017 'met een warm hart en een koel hoofd' goedgemaakt. In de debatten over het accommodatiebeleid en de bezuinigingen zagen we een creatieve en doelgericht politicus, maar pas op dat je niet te veel voor eigen parochie gaat praten, zoals meer raadsleden dat doen. Roeland den Breejen is nog piepjong, maar hij heeft zich in no-time laten zien als kundig raadslid en fractievoorzitter. Hij debatteert scherp en bondig en is niet bang om van zich af te bijten."