Borden geven het al aan: parkeren wordt hier de komende tijd lastig. | Foto: Arie in 't Veld
Borden geven het al aan: parkeren wordt hier de komende tijd lastig. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Aanpak Havengebied van start

LISSE n Deze week is gestart met de werkzaamheden om het Havengebied rigoureus te veranderen. Vorige week woensdag werd in het gemeentehuis een inloop-informatiebijeenkomst gehouden, waar de geïnteresseerden tekst en uitleg over de plannen kregen.

Door Arie in 't Veld

Het Havengebied (gebied rondom Haven en Grachtweg) wordt compleet nieuw ingericht en is straks met recht een uitbreiding van het centrum. Het parkeerterrein voelt dan als een prettig plein met enkele kramen en is ingericht op met name voetgangers en fietsers. Daarbij vervangt de gemeente de riolering, worden er 33 extra parkeerplaatsen gecreëerd en komt er de centrumhalte voor de snelle busverbinding. De belangrijkste punten van het ontwerp zijn: de herinrichting van de straten Grachtweg en Haven; de aanleg HOV-centrumhalte (aan de Ruishornlaan, tussen de Grachtweg en de Hobahostraat); herinrichting van de Schoolstraat en de aanleg bushalte bij de kruising Laan van Rijckevorsel/Haven (in verband met wijzigingen buslijn 90). Tijdens het werk zal er grote druk staan op het beschikbare aantal parkeerplaatsen, tijdelijk verdwijnen er 70. Het parkeerterrein nabij Stek (30 plaatsen) en op het terrein achter het zogenoemde Shellgebouw aan de Gladiolenstraat (80 plaatsen) moeten tijdelijk soelaas bieden.

Eind 2017 klaar

Alhoewel er al voorbereidende werkzaamheden zijn gestart, zoals het verwijderen van struikgewas langs de Ruishornlaan en kabelwerk op de Haven, was de werkelijke start van de herinrichting op 23 januari. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis zegt hierover dat als het weer meewerkt de klus half mei geklaard zal zijn. "In de bouwvak werkt de aannemer door aan de centrumhalte op de Ruishornlaan. Na de feestweek starten we met het laatste gedeelte op de Schoolstraat. Eind 2017 zijn we dan vervolgens klaar." De totale investering is 2,4 miljoen, inclusief de aanleg van de HOV-halte. Deze kost ongeveer 900.000 euro en is ten laste van de provincie. Het riool kost ongeveer 680.000 euro. De totale investering is dus 3,1 miljoen, waarvan bijna een miljoen voor rekening van de provincie komt.