Zaterdag werden de potten opgehaald bij Piet van Dijk. | Foto: Arie in 't Veld
Zaterdag werden de potten opgehaald bij Piet van Dijk. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Huisbroeiers kunnen aan de slag met potten bloembollen

LISSE n De deelnemers aan de jaarlijkse huisbroei tentoonstelling en de expositie Lenteflora kunnen aan de slag. Zaterdag werden door de tachtig deelnemers de potten bloembollen opgehaald bij de firma Piet van Dijk.

Door Arie in 't Veld

Bij thuiskomst konden ze de elf potten met bollen meteen gaan koesteren, want zoals de weersomstandigheden nu verlopen hebben sommige bolsoorten nog wat warmte nodig. Zoals de hyacinten en wellicht een klein narcisje. Eerder in de week werden op alle basisscholen in Lisse en Lisserbroek aan de leerlingen van groep 5 een schaal narcissen Jetfire uitgedeeld om te trachten daarmee ook goede sier te maken. Het thema waaronder de resultaten worden samengebracht luidt dit keer 'Voor het corso uit'. De organisatie denkt dat dit thema ertoe zal bijdragen dat de show mooi wordt aangekleed. Dat wil zeggen de expositie van de vrije inzendingen, want de potten van de huisbroeiers worden keurig en zonder poeha opgesteld op lange tafels zodat er een goed overzicht op de resultaten is. De Lenteflora vindt plaats in het pand van de Hobaho aan de Prof. van Slogterenweg 2 van vrijdag 17 t/m maandag 20 februari.

Maar voor het zo ver is zal door de tachtig deelnemers eerst thuis het nodige met de bollenpotten zijn gestoeid. Het kunstje is niet zo zeer om al die bollen in bloei te krijgen (alhoewel?) maar om ze in goede conditie te hebben zodat op de dag voorafgaande aan de show alles er zo goed als mogelijk bij staat. En dan blijkt er hier en daar nog wel eens iemand zich danig vergist te hebben in het tijdig toedienen van kou/warmte, licht of donker. En alle bezoekers van de show zijn daar dan getuige van, want de afspraak is dat alle opgehaalde potten ook weer worden ingeleverd. Ongeacht het resultaat. Dus kan het gebeuren dat men op de show oog in oog komt te staan met irissen die de pijp al aan Maarten hebben gegeven, of narcissen die nog niet aan bloei toe zijn. Het hoort er allemaal bij. Eerst moeten de deelnemers aan de bak met het geven van warmte, en in sommige gevallen koude om te remmen. Dus kan het gebeuren dat je in het huis van zo'n huisbroeier potten met bollen in de huiskamer ziet staan, terwijl sommigen ze koesteren in de koelere slaapkamer.