Vermoeid maar voldaan worden de mannen verrast in café van der Geest. | Foto: Hans Geerlings
Vermoeid maar voldaan worden de mannen verrast in café van der Geest. | Foto: Hans Geerlings Foto: Caroline Spaans

Dakarteam veilig terug

Noordwijkerhout n Wie heeft er in de Duin- en Bollenstreek een Facebook pagina met achtduizend personen die het account leuk vinden? Wie kan er zeggen dat de filmpjes die daarop staan soms tweehonderdvijftigduizend keer bekeken worden? Wie werden er enkele weken gevolgd door RTL7 en waren 18 januari te zien in Hart van Nederland toen zij op Schiphol aankwamen uit Zuid- Amerika?

Tekst Hans Geerlings

Dat kunnen drie brandweermannen zeggen: Richard de Groot, Gerard Beelen en Jan Hulsebosch. Oftewel: Het Firemen Dakarteam 2017. De Groot als chauffeur en Beelen en Hulsebosch als sleutelaars. Hulsebosch zou eerst alleen monteur worden voor het thuisfront en daar de wagen klaar maken, maar ging uiteindelijk voor het eerst mee dit jaar.

Het team was één van de meest opvallende verschijningen tijdens de verreden Dakar rally.
De stichting Brandweer zonder Grenzen bestond tien jaar en is altijd op zoek naar een ludieke actie om de aandacht voor de stichting te vragen. Omdat ze dit jaar ook in Zuid Amerika een project gaan starten dachten ze al snel aan Dakar. Welk team kon nu beter het logo met zich meedragen dan het Firemen Dakar Team? Bisschops: "Omdat de stichting al bekendheid had in Paraguay, werden zij als helden daar ontvangen. Dat hadden ze in eerste instantie niet voor mogelijk gehouden. Ze mochten in hun kazernes slapen en mochten gebruik maken van alles. Tien brandweerwagens met sirenes verwelkomden hun collega's uit Hillegom en Noordwijkerhout.

Twaalf etappes, 9000 km

Opvallend, niet alleen vanwege de 'brandweerachtige kleurstelling', maar ook omdat de inzittenden er alleen voor stonden. Geen servicecrew, geen volgauto en al helemaal geen catering en een beperkt budget. De achterbak volgeladen met aggregaat, compressor en lasapparaat. Overbeladen begonnen ze aan de zwaarste rally ter wereld en zij hebben de finish weten te bereiken.
Twaalf etappes 9000 km waarvan meer dan 4000 tegen de klok. Het was een reis vol contrasten. Ze vertrokken in een tropisch klimaat, temperaturen rond de vijftig graden om een paar dagen later in de vrieskou te belanden. Contrast was er ook in de hoogte: van zeeniveau naar 5000 m. Bij aankomst direct sleutelen om de truck weer rijklaar te krijgen voor de volgende dag vol verrassingen.

Jongensdroom

Nancy Bisschops, vrouw van Beelen, blikt enthousiast terug op de afgelopen periode: "Richard kwam langs met zijn truck. Hij wilde de truck laten zien en zei: Ik heb eigenlijk een plekje vrij en Gerard heeft aangegeven dat hij wel graag wil." Bisschops wist niets van deze wens en vroeg daarop aan haar man: "Moet jij mij niet iets vertellen?" Het bleek de jongensdroom van Beelen te zijn. Bisschops: "Gerard, dit komt voorbij en je grijpt het of je grijpt het niet. Je moet het nu doen." Maar toen zij de beelden van eerder verreden Dakar races zag met allerlei ongelukken, schrok ze wel en vroeg ze zich af waar ze haar man naar toe gestuurd had. Na de aanrijding op de eerste dag, was Bisschops er helemaal klaar mee, maar hield zij vertrouwen in het feit dat de Groot er bij was. Niet alleen vanwege zijn ervaringen, maar ook wetende dat hij zich niet laat opjutten. Gewoon bij jezelf blijven en je houden aan de afspraken. De brandweermentaliteit is daarbij volgens Bisschops erg belangrijk.

Vermoeidheid tussen de oren

De Groot: "Vorig jaar zat ik in een heel groot team en was ik een onderdeeltje van de service. Daar heb ik heel goed gekeken wat ik moest doen als ik voor mezelf ging beginnen. Wat moet ik doen voor de publiciteit en dat soort dingen."

Of de tocht zwaar was? De Groot hierover: "Het parcours is zoals het uitgezet is. Dan is ie al zwaar. Maar dan gaat het hard regenen en krijg je blubberpartijen en kom je vast te zitten en ga je achter de feiten aan lopen." Toch zijn er twaalf 'marathons' achter elkaar gedaan. Andere teams komen binnen en hebben direct zes tot tien man die alles weer gaan opknappen. De Fireman equipe moest zelf voor zijn eten zorgen en sleutelen. Ook moesten ze zelf de truck nog vijftienhonderd kilometer naar Paraquay rijden. De Groot: "De vermoeidheid zakte er wel steeds meer in, dus tussen onze oren zijn we erg moe." Zelf plant de Groot daarom na Dakar wel drie dagen vrij om de accu weer op te laden.

Contact onderweg met de drie brandweermannen was lastig. Mobiele telefoons zijn verboden en het bereik was beperkt. Familie en vrienden waren dan ook wat blij de Groot, Beelen en Hulsebosch in levende lijve met een verrassingsparty te ontvangen. Familie, vrienden en sponsors wachtten de drie deelnemers op . Daarbij mocht de champagne na de succesvolle tocht niet ontbreken.

Plannen voor 2018

De plannen voor komend jaar staan voor de Groot al vast. "Ik ga gewoon. Dit project doe je wel voor drie jaar." Voor wat betreft Hulsebosch en Beelen zal er toch nog eerst met het thuisfront gesproken moeten worden. De Groot: "Je bent er niet een paar maanden, maar het hele jaar mee bezig." Bij aankomst op Schiphol gaf Hulsebosch aan: "Dit is toch geweldig. Het is een gigantische uitdaging geweest en dan zo'n thuiskomst." Bisschops tegen haar man: "De eerste medaille…en de laatste?" Beelen: "Nou, nou …..nee toch?"