Afbeelding
Foto: pr.

Koffiedik

Het gemeentebestuur wil weer eens koffiedik kijken. Of, zo u wilt, de glazen bol raadplegen. Na eerdere toekomstvisies is het namelijk nu kennelijk tijd om weer zo'n visie op poten te zetten. Maar dit keer geschoeid op een andere leest dan voorheen.

De bewoners van dit goede dorp worden namelijk uitgenodigd om mee te denken over de vraag hoe Lisse er in 2030 uit zal zien. Een periode die te overzien valt. Kan het gemeentebestuur dat niet zelf allemaal verzinnen? Wellicht, maar sinds geruime tijd is er het zogenoemde participatietraject. Nou kun je daarover van alles denken natuurlijk. Soms is dit traject maar gedeeltelijk toegepast (Meerzicht), soms helemaal niet en soms ook tot in den treure. Zoals het traject om nu eindelijk eens iets te bedenken voor de toekomst van de voormalige openbare school aan de Heereweg. Over een maand weten we meer over de toekomst van die school en dan kan gelijk al een en ander worden opgeschreven als antwoord op de vraag hoe Lisse er in 2030 uit zal/moet zien. Alhoewel sommige verenigingen, instellingen bedrijven het moeilijk zullen hebben met het links laten liggen van alleen de eigen belangen, is het toch echt de bedoeling ook in de volle breedte te denken. Of zoals wethouder Evert Jan Nieuwenhuis het zegt: "Ik hoop van harte dat veel Lissers meedenken. Laten we elkaar inspireren en vervolgens ook aanmoedigen om de ideeën waar te maken. Er spelen allerlei thema's, zoals vergrijzing, duurzaamheid, mantelzorg en ga zo maar door. Daar moeten we rekening mee houden. En we zijn benieuwd naar ideeën van inwoners over Lisse. Een gezamenlijke, gedragen visie op de toekomst geeft niet alleen het gemeentebestuur richting, maar iedereen die zich inzet voor Lisse."

Fusie

En wat te denken van het realiseren van woonruimte voor met name starters in gebouwen, voornamelijk kantoren, die al sinds jaar en dag leeg staan. En dan niet zeuren over wat een bestemmingsplan toestaat, maar handelen. Enne…. Over een fusie met andere dorpen wil ik het niet hebben. Bovendien kun je dan ook wel stoppen met het nadenken over de toekomst van ons dorp, want dan gaat het over de toekomst van gefuseerde dorpen en zullen de eisen en wensen er beslist anders uit zien. We houden het dus bij Lisse. Met uitstekende voorzieningen waaraan door ingewijden beslist het nodige kan worden toegevoegd; met goede sociale voorzieningen en het liefst ook zonder de noodzaak van een voedselbank. Waarschijnlijk een utopie, want we kunnen hier van alles verzinnen: als de Rijksoverheid, dus regering, weer eens gaat knoeien en in onze portemonnee gaat grabbelen, komt aan alle goede voornemens beslist een einde. In dat kader in Lisse wat mij betreft in 2030 geen geldverslindende accommodaties meer zoals Floralis. Ook daarover kan worden nagedacht. En wel goede voorzieningen voor jong en oud(er).

Er zal nog heel wat water door de Greveling stromen voordat de gemeente met de burgerlijke inbreng een goede visie op tafel kan leggen en de raad hierover een besluit gaat nemen. Die raad trekt dan een wissel op de toekomst en mag hopen dat er in die toekomst geen lichten op gaan staan die er anders over denken, want als het 2030 is, zijn we ook al een stuk of vier gemeenteraden en colleges van B en W verder.