Zowel omwonenden als potentiële kopers kwamen af op de informatieplannen. | Foto: Arie in 't Veld
Zowel omwonenden als potentiële kopers kwamen af op de informatieplannen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Grote belangstelling inloopavond bouwplan

LISSE n De belangstelling voor de informatieavond over het bouwplan van Adriaan van Erk op de locatie van de voormalige kistenfabriek Elka aan de Grevelingstraat was maandagavond enorm. Talloze belangstellenden kwamen in het gemeentehuis op de plannen af, waaronder potentiële kopers, maar ook omwonenden.

Door Arie in 't Veld

Het plan op het terrein van de Elka en de kop van de Greveling omvat de bouw van 14 eengezinswoningen en 26 appartementen. Binnenkort start de bestemmingsplanprocedure en naar verwachting kan in mei worden begonnen met de verkoop. Daartoe wordt een speciale bijeenkomst gehouden waarop gegadigden nader worden geïnformeerd. Over de prijzen bijvoorbeeld, want daarover werd maandagavond nog geen uitsluitsel gegeven. Naar verwachting zal Van Erk, afhankelijk van de verkoop, in het komende najaar starten met het kappen van de bomen en het slopen van de Elka-gebouwen, en kan de grond bouwrijp gemaakt worden. De bouw van de eerste woningen volgt dan een paar maanden later.

Acht woonlagen

In het plan wordt voorzien in een aanlegsteiger voor elke woning. Veertig in totaal dus. Andere gegevens die maandag naar buiten kwamen waren onder meer dat de Greveling wellicht uitgebaggerd moet worden om schepen met een fikse diepgang door te kunnen laten, en dat het appartementengebouw acht woonlagen hoog wordt en daardoor een hoogte van 24,7 meter zal bereiken. De oppervlaktes van de appartementen lopen uiteen van 120 tot 160 vierkante meter.

In het plan komen negen nieuwe bomen in plaats van de huidige 23 die worden gekapt. Deze oude bomen zijn onvoldoende van kwaliteit. Bij het vaststellen van de Bomenverordening eind 2015 waren er overigens al een aantal plannen in Lisse zodanig vergevorderd, dat de afspraken in het nieuwe beleidsplan niet konden worden waargemaakt. Zo was de grond bijvoorbeeld al verkocht of waren er al investeringen gedaan. Het college van B en W heeft toen besloten dat voor een aantal bouwplannen in Lisse het bomenbeleidsplan in verband met de rechtszekerheid niet zou gelden. Waaronder het plan op het Elka-gebied.

Parkeerplaatsen

In het plan worden voldoende parkeerplaatsen gerealiseerd. Het worden er 68: twaalf in de garage en 56 in het openbaar gebied. Adriaan van Erk zal omwonenden schriftelijk op de hoogte houden van de bouwactiviteiten.