Bart Siemerink, directeur Keukenhof:
Bart Siemerink, directeur Keukenhof: "We zijn er klaar voor om meer gasten te ontvangen." | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Vernieuwde Keukenhof gaat spannend seizoen tegemoet

Terwijl Koning Winter zich inspande om er nog een beetje winter van te maken, werd op bloemententoonstelling Keukenhof reikhalzend uitgezien naar de nieuwe lente. Een heel spannend Keukenhofseizoen dit keer, gezien alle veranderingen.

Het nieuwe seizoen gaat 23 maart van start onder het thema Dutch Design, om na acht weken op 21 mei de poorten weer te sluiten. En dat dan ook nog in een periode dat er veel werk aangepakt moet worden op het gebied rond kasteel Keukenhof, waarmee sinds dit jaar gefuseerd is.

Tekst en foto's: Arie in 't Veld

Directeur Bart Siemerink wijst naar het schitterende en grote entreegebouw aan de Westelijke Randweg dat is toegesneden op het snel, adequaat en klantvriendelijk kunnen ontvangen van vele bezoekers tegelijk en waarin zich ook alle nieuwe kantoren bevinden. "Het is vooral in het begin de vraag of de bezoekersstromen op de door ons bedachte nieuwe logistiek Keukenhof binnenkomen. Aan de andere kant heb ik er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken. Maar ja, nieuwe situaties vragen ook om gewenning en het kan even duren voordat alles perfect loopt zoals de bedoeling is. We zitten nu overigens wel bovenop wat er gebeurt, want de kantoren zijn onder andere boven de nieuwe ingang gevestigd. We kunnen de ontwikkelingen dus op de voet volgen."

Siemerink zegt in dat kader het een hele verbetering te vinden dat er nu een grote kassapartij is, waardoor de doorstroming van het bezoek wordt verbeterd en lange wachttijden zoveel mogelijk worden voorkomen. Rond het nieuwe gebouw bevindt zich een aantal forse (bloem)bakken van hardsteen dat uit China komt en daar perfect op maat werd gezaagd.

Met het tot stand komen van de nieuwe accommodatie is zo'n vijftien jaar gemoeid geweest. Jaren van vooral sparen en plannen maken en de laatste vijf jaar raakte alles in een stroomversnelling. "Het idee kwam van vorige bestuursleden. Hun hele ziel en zaligheid lag bij Keukenhof en de wens een aantal dingen te verbeteren, waaronder de entreepartij. Het gegeven dat we al twee jaar ruim boven de 1 miljoen bezoekers mochten begroeten, heeft tot het versterken van de financiële positie geleid. Desalniettemin blijven we ons focussen op ongeveer 800.000 bezoekers per jaar. Die hebben we minimaal nodig om de exploitatie gezond te houden. Maar we zijn er klaar voor om eventueel meer gasten te ontvangen." Siemerink zegt blij te zijn om te kunnen werken met een vast team dat van aanpakken weet.

'We zorgen voor bloei van begin tot einde. Ook gasten die laat komen, moeten nog van de bloei kunnen genieten'

Oostzijde

Nieuw is dit jaar het gegeven dat de toegang aan de oostzijde niet meer bestaat. "Het wordt een restaurantpartij, een gezellig plein met winkeltjes en terrassen en daar tegenaan is de nieuwe accommodatie voor de tuinmannen gebouwd. Die zijn dus in het park verhuisd, hetgeen betekent dat we ongeveer drie en een halve hectare aan het park konden toevoegen. Die grond is beplant met veel bollen, maar ook met de nodige bomen en struiken."

Er is qua beplanting en lay-out dit keer weer veel veranderd, want Keukenhof is elk jaar anders. Voor de trouwe bezoekers zal het verrassend zijn dat de grote azalea-beplanting nabij de molen is vervangen. Deze beplanting was echt aan het eind van zijn Latijn en is vervangen door nieuwe struiken. Naar verwachting zullen die de vorige beplanting spoedig naar de kroon steken. Wat ook niet meer bestaat is de oude toegang plus de kantoren aan de Stationsweg, naast het Wilhelmina Paviljoen. Het enige dat nog rest is het verouderde poortgebouw ter herinnering aan vervlogen tijden. Overigens blijft de fontein daar waar hij sinds jaren was - bij de voormalige ingang - en ook het draaiorgel neemt dezelfde plek als voorgaande jaren in.

Verder is er het gegeven dat op het vernieuwde en sterk uitgebreide parkeerterrein nu ruimte is voor 1000 touringcars en 4500 auto's. De bussen komen via de ingang van de Stationsweg, evenals de auto's die vanuit het zuiden komen. De auto's vanuit het noorden rijden de parkeerplaats op via de nieuwe zij-arm aan de rotonde nabij het 'Meisje van Lisse'. Ook de entree van het Oranje Nassau Paviljoen is verbeterd en publieksvriendelijker gemaakt. In dit gebied is de duinpartij uitgebreid en opnieuw beplant.

Kritisch

Voor Siemerink blijft het zaak alle nieuwe aspecten goed te bekijken. "Wijzelf zijn het meest kritisch en dat is de drijfveer om het altijd nog beter te willen doen. Siemerink is positief gestemd over het bloeiverloop van het komende seizoen. "De natuur regelt alles zelf, maar hier en daar kunnen we er ook voor zorgen er bij te zijn als het bijvoorbeeld wat hard gaat. Dus bloei van begin tot einde, want ook de gasten die later in het seizoen komen en veelal een verre reis hebben gemaakt hebben recht op een park waarin van de bloei van bolgewassen kan worden genoten. Zeker nu het seizoen wat langer is moeten we daar alert op zijn," aldus de directeur van Keukenhof die ook een lans breekt voor een zo goed mogelijke en langdurige uitstraling van de bollenvelden die Keukenhof en de gehele streek in toeristisch opzicht ten goede komt. "Zo hebben we bloembollengrond aan de noordkant aangekocht. Dit terrein zal door WAM Pennings uit Noordwijkerhout worden beplant, met als doel de uitstraling van Keukenhof te manifesteren. Wat het aanzicht betreft is er trouwens nog meer gebeurd, zoals het planten van een miljoen bollen in de bermen van de Westelijke Randweg."

Thema

Het thema is dit jaar zoals gezegd 'Dutch Design' dat mede zichtbaar wordt gemaakt door het bloembollenmozaïek, een van de hoogtepunten in het themajaar. Daarnaast staan de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen geheel in het teken van Dutch Design. Ook inspiratietuinen zijn aan het thema gewijd. Dutch Design kenmerkt zich door Hollandse nuchterheid gecombineerd met innovatieve oplossingen. Bekende kunstenaars en ontwerpers, zoals Mondriaan en Rietveld, hebben de basis gelegd voor Dutch Design. Ook vandaag de dag worden Hollandse ontwerpers wereldwijd gewaardeerd om hun toonaangevende ontwerpen op het gebied van mode, grafische vormgeving, gebouw- en meubelontwerp. Zij zijn de inspiratiebron voor het thema in het komende Keukenhofseizoen. Het bloemenmozaïek toont een op Mondriaan gebaseerd schilderij gecombineerd met design stoelen. Het mozaïek is in twee lagen geplant voor een langere bloei in het voorjaar en heeft een oppervlakte van 250 vierkante meter. Er zijn 80.000 bloembollen voor gebruikt: tulp, muscari en crocus.

Afbeelding