Hennie, Wil, Jo, Elly, Mary, Jopie, José en Anne Marie vormen een hechte groep. |  Foto: RE
Hennie, Wil, Jo, Elly, Mary, Jopie, José en Anne Marie vormen een hechte groep. | Foto: RE Foto: Ruth Eppink

'Wat zou het leuk zijn als ook jongere breiers zich aansluiten'

Lisse n De dames van de breiclub vierden donderdag het tweejarige bestaan van de groep. Dit gebeurde zonder officiële toestanden of een hoop poeha, gewoon tijdens de tweewekelijkse bijeenkomst. Uiteraard was er wel een stukje taart bij de koffie.

Door Ruth Eppink

Bij binnenkomst in Qoffee and More in de Kanaalstraat tref ik geen breiende dames aan. Maar ik hoor ze wel! Op het geluid afgaand, ontdek ik achter in de zaak een trap naar een prachtige, lichte vide. De groep blijkt daar een vaste plek te hebben, waar om de week op donderdagmiddag wordt gebreid. Een hartelijk welkom volgt en ik kan aanschuiven aan de grote tafel die vol ligt met breiwerkjes en wol.

Goede doel

De breigroep is ontstaan door vraag van de uitbaters van Station Lisse (waar nu Het Tussenstation gevestigd is). "Daar was veel oog voor maatschappelijk verantwoorde initiatieven en ze hebben destijds een oproep geplaatst wie er een breigroep wilden beginnen. Daar hebben Elly en ik op gereageerd", vertelt Anne Marie. De twee kenden elkaar niet, maar waren het al snel eens over het goede doel waar ze voor zouden gaan breien: het Nationale Ouderenfonds. Door het plaatsen van een kleine advertentie en daarna door mond-tot-mondreclame verzamelde het tweetal een trouwe groep vrouwen om zich heen die het handwerken combineren met gezellig sociaal contact. "Het gaat hier echt niet alleen om het breien, hoor", zegt Elly. "Er komen middagen voor dat ik nauwelijks aan het breien toekom, zo druk ben ik dan aan het bijpraten met de anderen."

De groep is diverse keren verkast van locatie. Men begon bij Het Station, vertrok daarna naar Tante Alie bij kasteel Keukenhof, en zetelde tot voor kort in De Klister. Sinds kort zitten ze op de eerste verdieping van Qoffee and More waar ze in de oneven weken breien van 13 tot 15.30 uur. Een ideetje van Hennie, die hier wel eens koffie dronk. "Het mooie is dat ze hier al kleding en accessoires verkopen en dat wij onze breisels hier ook mogen verkopen", glundert ze. "En de opbrengst is nog steeds voor het goede doel."

In eerste instantie werden vooral mutsjes gebreid voor een smoothie-merk, waarmee aandacht op het Nationale Ouderenfonds werd gevestigd. Dat seizoen is nu bijna voorbij, dus krijgen de mutsjes een andere bestemming. "Ze passen perfect over een gekookt ei", zegt Anne Marie. "Dus met Pasen in aantocht, breien we nu dus onder meer eierwarmers die hier te koop zijn." De beste mutsenbreister van de groep is Jo, die dit jaar misschien wel 500 stuks levert. Er wordt overigens ook gehaakt en of je nu snel of langzaam breit of haakt, dat maakt niet uit. "We willen jong en oud bij elkaar brengen en helpen elkaar waar dat kan", zegt Elly.

De oudste dame in het gezelschap is Jo. De krasse 85-jarige wordt geroemd vanwege de sokken die ze breit. En daarmee kan ze het Ouderenfonds flink spekken. "Die sokken werden vaak al verhandeld voor ze überhaupt klaar waren", zegt Elly lachend. Helaas moet Jo het momenteel na een val even rustig aan doen, maar ze is er wel bij. "Dat is zo mooi aan deze groep", zegt Elly. Niemand kende elkaar, maar we ondernemen inmiddels ook uitstapjes samen. We delen lief en leed. Maar we zouden het ook leuk vinden als er wat verjonging in de groep komt. Breien en ook haken is helemaal hip, wie durft zich bij ons aan te sluiten?"