Voor de bezoekers van de Lenteflora kan het voorjaar niet snel genoeg beginnen. | Foto: Arie in 't Veld
Voor de bezoekers van de Lenteflora kan het voorjaar niet snel genoeg beginnen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Lenteflora groot succes

LISSE n "Daar word je vrolijk van", zei een mevrouw die zaterdagochtend het pand van Hobaho verliet na de Lenteflora te hebben bezocht. En terecht, want het was weer een prachtige voorjaarsbloemenshow die menigeen naar een nieuw voorjaar deed verlangen.

Door Arie in 't Veld

Het hele weekend was het flink druk in de tentoonstellingsruimte, waar uitgebreid werd geëxposeerd onder het thema Voor de corso uit. Dit werd ondersteund door een praalwagen van het Bloemencorso van de Bollenstreek plus een foto-expositie. De tweede kop van de Lenteflora luidde Dutch Design, wat verwijst naar het thema van het corso dit jaar, maar ook van de scholierenbroei en niet te vergeten van Keukenhof.

Vrieskou

Volgens Sjaak van der Ploeg, de voorzitter van de enthousiaste vrijwilligersgroep die deze show elk jaar op touw zet is het broeiseizoen voor zowel de huisbroeiers als de professionele broeiers redelijk verlopen. "Met uiteraard zoals altijd uitschieters. Zelfs de irissen waaraan men anders de handen vol heeft kwamen goed voor de dag, op een enkele uitzondering na. De kunst was dit keer de snel ingevallen vrieskou te ontwijken, maar aan de andere kant daar ook tijdig gebruik van te maken. Over de gehele breedte gezien was de kwaliteit erg goed, met hier en daar zichtbaar wat gestoei met de hyacint Pink Surprise. Al met al heeft de winnaar er best wel wat voor moeten doen om boven de andere inzendingen uit te steken."

Winnaars

Bij de prijswinnaars was het in de A-categorie José van der Ploeg die eerste werd bij de narcissen; Pieter Warmerdam bij de tulpen; Jeanet van der Slot bij de hyacinten en Pieter Warmerdam bij de bijzondere bolgewassen. In de B-groep werd André Heemskerk eerste bij de narcissen; Ruud Reijerse bij de tulpen; Stef van Werkhoven bij de hyacinten en Kees Heemskerk bij de bijzondere bolgewassen. Marcel Meijer won ten slotte de prijs voor het beste totaal.

De scholenbroei werd gewonnen door de Willibrordschool. En de beste pot van de huisbroei was de narcis Superstar van José van der Ploeg die hiermee de Niek van Wieringenbokaal veroverde.

Scholenbroei gewonnen door Willibrordschool

Bij de vrije inzenders was het firma J.H. Oostdam met de beste narcissen; Van der Slot Tulips bij de tulpen; de combinatie Meijer/van der Ploeg bij de hyacinten en Bastiaan Breed bij de bijzondere bolgewassen, terwijl Kees van der Zalm de eerste prijs veroverde voor de beste hyacinten op glas.

Het publiek genoot bij de vrije inzendingen van de enorme variatie aan bloemen, waaronder 250 ingezonden tulpensoorten.

De kwaliteit was erg goed