Oortjes in en luisteren maar! | Foto: pr
Oortjes in en luisteren maar! | Foto: pr Foto: Pixabay

Bibliotheek biedt jongeren app voor luisterboeken

Regio n Met de gratis LuisterBieb-app van de bibliotheek kunnen eindexamenkandidaten naast lezen ook een boek luisteren. Van Jan Terlouw tot Kees van Kooten, van Tommy Wieringa tot Harry Mulisch.

De gratis LuisterBieb-app van de bibliotheek is een alternatieve en laagdrempelige manier om jongeren enthousiast te maken voor boeken en literatuur. Of ze nu sporten, met de bus reizen, hun krantenwijk lopen of in bed liggen: oortjes in en luisteren maar. Door 'luisterend lezen' kunnen ook niet-lezers het volledige boek leren kennen en beperken zij zich niet uitsluitend tot uittreksels of films.

De gratis LuisterBieb-app is eenvoudig te downloaden naar tablet of smartphone. Iedereen die lid is van de bieb heeft toegang tot alle luisterboeken. Wie geen lid is, heeft toegang tot een selectie luisterboeken. In de 'Luisteren voor je lijst-selectie' staan titels voor zowel vmbo als havo/vwo.

De luisterboeken zijn via wifi te downloaden. Hierna kan er altijd en overal geluisterd worden naar boeken van de literatuurlijst.


Help monument aan goede herbestemming

Regio n De provincie Zuid-Holland en Erfgoedhuis Zuid-Holland dagen eigenaren, beheerders en andere belanghebbenden uit om buiten de gebaande paden na te denken over herbestemming van rijksmonumenten. Het beste idee wordt beloond met € 20.000 te besteden aan adviezen en ondersteuning die helpen om de herbestemming te realiseren.

De provincie Zuid-Holland is rijk aan gebouwd erfgoed en telt maar liefst 9.000 rijksmonumenten. Deze doorgaans zeer bijzondere gebouwen vertellen het verhaal van Zuid-Holland en geven kwaliteit en identiteit aan de omgeving. Helaas staat veel monumentaal vastgoed leeg en is het vinden van een nieuwe bestemming vaak een grote uitdaging. De provincie Zuid-Holland zet zich in voor het behoud van dit erfgoed met het uitschrijven van een Stimuleringsprijs Herbestemming.
De beste manier om een monument te behouden is door het een passende functie te geven die voldoende opbrengt om in het onderhoud ervan te kunnen voorzien. Succesvolle voorbeelden zijn de voormalige watertoren 'Villa Augustus' in Dordrecht of de Fenix Food Factory in de oude Fenixloodsen in Katendrecht, Rotterdam.


Aanmeldingen lintjes

Hillegom n Hillegom wordt gedragen door verenigingen, stichtingen, organisaties en alle andere manieren waarop inwoners zich verenigen. Al die verenigingen kunnen niet zonder vrijwilligers. Het werk dat sommige mensen doen, is zo bijzonder dat ze misschien op een speciale manier beloont moeten worden. Een schouderklopje? Een bloemetje? Of, voor de meest bijzondere vrijwilliger: een Koninklijke Onderscheiding?

Iemand die in aanmerking kan komen voor een Koninklijke Onderscheiding, moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de samenleving profiteren van het werk van die persoon, is hij/zij een voorbeeld die anderen motiveert en stimuleert én doet hij/zij al gedurende een langere periode intensief bijzonder werk. De jaarlijkse toekenning van de Koninklijke Onderscheidingen rondom Koningsdag wordt de lintjesregen genoemd. Iemand voordragen voor uitreiking op een andere dag kan ook. Bijvoorbeeld bij een afscheid of jubileum, of een andere bijzondere gebeurtenis die te maken heeft met de activiteiten van diegene.

Gewoon nomineren!

Vindt u dat het hoog tijd wordt dat iemand een lintje krijgt? Neemt u dan telefonisch contact op met Sandra Kappert, medewerker Kabinetszaken van de werkorganisatie HLTsamen via telefoonnummer 14 0252. Zij kan in grote lijnen aangeven of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een lintje. In een persoonlijk gesprek wordt de procedure met u doorgenomen. Voor de lintjesregen 2018 moet uw aanvraag vóór 1 juli 2017 binnen zijn.