Monica en Dick Zeldenthuis (links) ontvingen van Carla Kieft de VOL-erepenning. | Foto: Arie in 't Veld
Monica en Dick Zeldenthuis (links) ontvingen van Carla Kieft de VOL-erepenning. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Eer voor Zwanendrift

LISSE n De nieuwe eigenaren en bewoners van boerderij Zwanendrift op de Laan van Rijckevorsel zijn vorige week door de Cultuur-Historische Vereniging 'Oud Lisse' in het zonnetje gezet. Dick en Monica Zeldenthuis ontvingen toen namelijk uit handen van Carla Kieft de erepenning van de vereniging, als waardering voor het prachtig in goede staat brengen van het monumentale pand.

Door Arie in 't Veld

De nieuwe eigenaren hebben geen mogelijkheid ongebruikt gelaten om het pand in oude glorie terug te brengen en daarnaast aan te passen aan de huidige tijd en de eisen en wensen die aan een woonboerderij gesteld kunnen worden. Kieft (Schrama) is op de boerderij opgegroeid en vertelde in een boeiend verhaal wat zich de afgelopen eeuwen op de hoeve heeft afgespeeld. Met de nadruk op de laatste 150 jaar, toen de boerderij in het bezit was van de familie Schrama. Zij deed dit mede aan de hand van een cultuur-historische beschrijving door Ignus Maes die daarin terugging tot 1800. "Maar de kans is groot dat de boerderij stamt uit ongeveer 1500 tot 1550. Zo oud is het oudste stuk dat over de geschiedenis van de boerderij werd teruggevonden," aldus Kieft. Naast de families die in de loop der eeuwen op Zwanendrift hebben gewoond, vertelde Kieft ook over de herkomst van de naam Zwanendrift. "Het houden van zwanen (drift) was vroeger een recht dat aan enkelen was voorbehouden. Die zwanen werden gehouden in een grote vijver die is verdwenen bij de aanleg van de Laan van Rijckevorsel in de vijftiger jaren. In feite mondde de ingang van de boerderij voor die tijd via de huidige Marconilaan uit op de Heereweg. Mede door de aanleg van de Laan van Rijckevorsel lijkt het nu alsof de boerderij niet recht op de uitgang staat. Het verdwijnen van de vijver betekende ook het einde van de zwanenhouderij." Ook vertelde ze dat het een goede gewoonte was om bij de geboorte van het eerste kind een lindenboom te planten en bij volgende geboortes notenbomen. Onlangs gingen familieleden van de erven Schrama in de gerestaureerde boerderij op bezoek en brachten vanwege de geboorte van het tweede kind van het echtpaar een notenboom mee.

Het echtpaar Zeldenthuis laat weten op de open dag in 2014 op slag verliefd te zijn geworden op de boerderij. "Na een aantal maanden van praten en heroverwegen is de knoop doorgehakt. Samen met architect Diederik van Egmond en Ignus Maes, expert op het gebied van monumentale renovaties, zijn plannen opgesteld. Na een traject van 2,5 jaar wonen we nu met veel plezier en trots met ons gezin in Hoeve Zwanendrift. We voelen ons bijzonder bevoorrecht dat we hier mogen wonen. We hebben goed contact met de vorige bewoners die ons hebben geholpen. Daarvan is ons een mooie zin bijgebleven, namelijk: 'We hopen dat jullie en de kinderen het hier net zo fijn krijgen zoals wij onze jeugd hier hebben doorgebracht.' En dat streven we met heel veel plezier na."