Xandra Smit, Peter Stolker en Rob van Reisen hopen op goed weer en een geweldige opbrengst van de Lisse Loop 2017. | Foto: Ruth Eppink
Xandra Smit, Peter Stolker en Rob van Reisen hopen op goed weer en een geweldige opbrengst van de Lisse Loop 2017. | Foto: Ruth Eppink Foto:

Lisse Loop ook geschikt voor kinderwagens

Lisse n De derde editie van de Lisse Loop vindt plaats op zaterdag 18 maart, op Landgoed Keukenhof. De voorbereidingen zijn momenteel in volle gang. Nieuw dit keer is de kinderwagenvriendelijke wandelroute en de pony's.

Door Ruth Eppink

Voor wie nog geen idee heeft wat de Lisse Loop inhoudt: het is een wandel- en looptocht voor jong en oud en wie meedoet, steunt zorgboerderij Kasteelhoeve. "Daar werken zes cliënten die begeleiding krijgen vanuit zorgorganisatie 's Heeren Loo. Het gaat met name om mensen met niet-aangeboren hersenletsel die daardoor (tijdelijk) geen reguliere baan aankunnen en bij de Kasteelhoeve een zinvolle dagbesteding hebben. Hier verzorgen zij de moestuin en de kas, ze doen het onderhoud aan de beplanting op het landgoed, hakken hout en maken houten decoraties en gebruiksartikelen", vertelt Rob van Reisen, penningmeester van Stichting Kasteelhoeve. Samen met kinderboerderij Poelepetaat en AV De Spartaan organiseert zij de derde Lisse Loop. De opbrengst wordt gebruikt voor de inrichting van de moestuin en kas. "Deze worden verplaatst en er moet een nieuwe koude kas komen, dus is een mooie opbrengst meer dan welkom", aldus Van Reisen.

Nieuw dit jaar aan de korte wandelroutes is dat ze nu wandelwagenvriendelijk zijn. Vrijwilliger Peter Stolker zegt daarover: "We hoorden vorig jaar dat er ouders mee wilden lopen met hun jonge kinderen, maar dat dit met een kinderwagen niet ging vanwege obstakels. Daarom hebben we nu gezorgd voor een vlakke route zonder hekjes en dergelijke. Ook toegankelijk dus voor mensen in een rolstoel."

Er is een kidsloop van 1 km, waar Brandweerman Sam aan meedoet. Wandelaars kunnen kiezen uit een wandelwagenvriendelijke 5 km, of een route van 7 km. De start voor deze afstanden is om 14.30 uur. Hardlopers kunnen 2,5 km, 5 km of 7,5 km kiezen. Het startschot voor deze afstanden wordt om 15.00 uur gegeven door Brandweerman Sam. De Berghdrummers, een groepje muzikale cliënten van 's Heeren Loo, brengen vertier langs de route. Ook worden er weer worstjes van een van de sponsoren uitgedeeld. "De winnaars van de verschillende afstanden krijgen eeuwige roem én een knuffel van Sam", grapt Van Reisen.

Rondom de Hofboerderij en Tante Alie, waar men terecht kan voor een drankje, zijn opnieuw Kinderspelen en activiteiten bij de kinderboerderij. Kinderen kunnen gratis een ritje maken op pony's en paardjes van Manege Hillegom. "We zetten er een pot neer waar een vrijwillige bijdrage in gedaan kan worden. Ook dat gaat naar de Kasteelhoeve. Alle beetjes helpen, nietwaar?", zegt Van Reisen. "We hopen dat deelnemers en toeschouwers met een goed gevoel weer weggaan, en zich bewust zijn van wat er allemaal op de Kasteelhoeve gebeurt. Daar doen we het voor."

Het eerste jaar telde de Lisse Loop zo'n 200 deelnemers; in 2016 waren het er een dikke 250 en de stichting hoopt dat er bij dit keer nog meer wandelaars en lopers meedoen. Voorinschrijven kan via www.kasteelhoeve.nl (klik bovenaan op Lisse Loop 2017). "Inschrijven op de dag van de loop zelf kan ook, vanaf 14.00 uur bij de grote inschrijfbalie tegenover restaurant Tante Alie", geeft vrijwilliger Xandra Smit aan. "Er zijn mensen die toch willen afwachten welk weer het wordt."

Kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis meedoen; junioren (13 t/m 16 jaar) betalen 3 euro voor de inschrijving, volwassenen (vanaf 17 jaar) betalen 5 euro. Ook bedrijven kunnen meedoen (een bedrijfsteam telt maximaal 10 deelnemers, kosten 150 euro). Neem bij de inschrijving gepast geld mee. Laatste tip: kom met de fiets in verband met beperkte parkeergelegenheid.