Hoe doen andere moeders dat toch? Kom naar de bieb en luister mee. | Foto: pr
Hoe doen andere moeders dat toch? Kom naar de bieb en luister mee. | Foto: pr Foto: pr

Maandelijks Mamacafé in de bibliotheek

n Consulente geeft uitleg over de draagdoek

Hillegom n In de bieb aan de Sportlaan 1 is iedere eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur het Mamacafé.

Het Mamacafé is een ontmoetingsplek voor (aanstaande) moeders én vaders van jonge kinderen, waarbij ook baby's en peuters welkom zijn. Onder het genot van een kop koffie wordt met elkaar gesproken over kinderen en opvoeden en maandelijks wordt een toepasselijk thema gekozen dat door een deskundige nader wordt toegelicht. Dinsdag 7 maart is een draagconsulente uitgenodigd. Zij kan alles vertellen over het dragen van de baby en leren hoe je een draagdoek knoopt. Een fijn draagadvies kan bijdragen aan nog meer draagplezier. Ook is het mogelijk om vragen te stellen. Aanmelden is niet nodig en de bijeenkomst is gratis.


Bloemencorso over acht weken van start

corso n Veel mensen zijn dit weekend van wintersport teruggekeerd en kunnen gelijk gaan wennen aan het feit dat de lente dichtbij is. Sterker nog: de voorbereidingen voor het corso zijn al weken in volle gang! Corsovoorzitter Leo van der Zon laat weten dat hij een overvol schema heeft: "De ene afspraak na de andere, of het nu gaat over werving of over tribunes, veiligheid, overleg met de diverse gemeenten, bestuursvergaderingen. Kortom alle lijntjes gaan op dit moment samenkomen. Een spannende maar ook leuke tijd."


"Naast het 'gewone dagelijkse corsowerk' denken we in de Bollenstreek ook na over te toekomst," vervolgt hij. "Hoe houden of krijgen we meer bezoekers naar onze streek? Hoe kunnen we dan met de 'de trekkers, de iconen' in onze streek meer doen om dit nog verder uit te breiden en zo onze streek aantrekkelijk blijven houden en verder te ontwikkelen voor de bezoekers? Samen met de Bollenstreekgemeenten, het Bloemencorso van Rijnsburg (Flower parade), Keukenhof en ons corso zijn we daar druk mee bezig. Waar we ook over nadenken, is hoe we de bezoekers beter via de social media en op andere digitale wijze kunnen informeren over het Bloemencorso. Een app die je aangeeft waar het druk is in de streek en hoe je je bestemming dan het beste kunt bereiken, informatie op je telefoon over de praalwagens die voorbijkomen, een digitale publieksjury, etc. Over deze en veel meer mogelijkheden om geïnteresseerden en onze bezoekers te betrekken bij het Bloemencorso denken we hard na. Dit zal wel de nodige tijd vragen en daardoor in de komend jaren verder worden ontwikkeld."

Het corso van vroeger

Door een grote groep vrijwilligers wordt al volop gebouwd aan de praalwagens. Na het lassen is nu begonnen met het wikkelen en kartonnen van de praalwagens, waarna vervolgens de praalwagens worden gespoten met purschuim. De eerste praalwagens zijn al klaar. Woensdagmorgen 19 april starten de stekersgroepen met het bedekken van de praalwagens met duizenden hyacinten, narcissen en tulpen. Iedereen is welkom om eens een kijkje te komen nemen in de hal waar de praalwagens worden gebouwd. Daarnaast kunnen bezoekers ook kijken hoe de luxe wagens door de arrangeurs worden opgemaakt. Filmpjes van het Bloemencorso van 30 langer geleden zijn te zien op youtube. Heel leuk om dan een heel ander corso voorbij te zien komen. Vooral wanneer je naar de figuratie kijkt. De dames zitten in keurige jurken op de praalwagens en zwaaien naar het publiek. Om deze dames toen op hun plaats op de praalwagen te krijgen waren trapjes en een heftractor nodig. Tegenwoordig zit/staat alle figuratie 'laag'. De laatste jaren staan deze dames en heren meer op de wagen en behalve zwaaien proberen ze ook de statische wagen wat dynamischer te maken.
De commissie Route heeft de voorlopige volgorde van de praalwagens tijdens het Bloemencorso vastgesteld, nog zonder de luxewagens. Er komen vier muziekkorpsen en twee vrachtwagens met een ander muziekgenre.

Een vrachtwagen komt achterin als afsluiting van het corso. Van de tweede vrachtwegen weten we de plek op dit moment nog niet zeker
Dit jaar is het weer mogelijk om tribunekaarten te bestellen. Bij deze tribunes zijn toiletvoorziening en catering aanwezig. Daarnaast is er ook een speaker die tijdens de doorkomst van het Bloemencorso een toelichting geeft. En om het wachten wat te veraangenamen is gezorgd voor een dweilorkest.
Tijdens de opbouwdagen bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids een ronde langs de corsowagens maken. U krijgt tijdens de rondleiding onder andere informatie over het ontstaan van het bloemencorso, de wijze waarop de wagens worden gebouwd en de manier waarop de bloemen op de wagens worden gestoken.

Voor in de agenda

Opbouwdagen: 19 - 21 april. Verlicht Bloemencorso Noordwijkerhout: vanaf 16.00 uur staan de praalwagens in het centrum van het dorp opgesteld. Om 21.15 uur rijdt het Bloemencorso verlicht door het centrum.Zaterdag 22 april: Bloemencorso trekt door de Bollenstreek. Zondag 23 april: Corso staat opgesteld op de Gedempte Oude Gracht in Haarlem. | Foto: Wikipedia, corso Bollenstreek 1972


Het Bloemencorso in de Bollenstreek in 1972. | Foto: wikipedia