De Vrienden zien dit niet graag werkelijkheid worden! | Foto: schetsvoorstel van de gemeente
De Vrienden zien dit niet graag werkelijkheid worden! | Foto: schetsvoorstel van de gemeente Foto:

De Hillegomse Houttuin zonder bomen? Nee toch?

In januari 2014 stond op deze plaats een column met de titel "Opzij, opzij, opzij - maak plaats, maak plaats, maak plaats!" Daarin beschreef ik de weerzin van Stichting Vrienden van Oud Hillegom tegen de toenmalige plannen van de gemeente die in het plan "Hart voor Hillegom" waren beschreven, met name voor de Houttuin, het historische dorpsplein van Hillegom waar onder andere de Grote Pomp en de Wilhelminaboom staan, en waar menig dorpsgenoot op een bankje geniet van het dorp, elkaar, en van maart tot oktober: van een ijsje.

Verhalen van vroeger zijn soms spannend, en met de kennis van het heden denken we soms terug hoe vroeger alles anders was of leek, en hoe de soep vaak niet zo heet gegeten werd als zij werd opgediend. Soms maakten we ons druk over dingen die achteraf met een sisser afliepen. Zoals bijvoorbeeld alle commotie rondom de Hoftuin. De Vrienden van Oud Hillegom hebben mede input kunnen leveren over het ontwerp en de uitvoering van de nieuwe Hoftuin. Veel dorpsgenoten waren erg sceptisch of ronduit wantrouwend. En uiteindelijk hebben we een prachtige tuin gekregen die 't Hof waardig is, met een passende omlijsting van bestrating die nu ook wordt doorgevoerd in het zuidelijke deel van de Hoofdstraat. Eind goed, al goed – maar niet alle plannen worden zonder slag of stoot uitgevoerd tot aller tevredenheid…

Wel kaal zonder leilinden

Zo werd Stichting Vrienden van Oud Hillegom begin februari ingelicht over het nieuwe ontwerp voor de Houttuin. Het betrof een conceptontwerp, maar wel eentje dat zeer binnenkort zou worden voorgelegd aan de beslissers binnen de gemeente, met de bedoeling om er in het aanstaande najaar mee te beginnen. Al in een eerder stadium werden de Vrienden geïnformeerd over de leilinden op de Houttuin die verwijderd moesten worden als gevolg van onjuist onderhoud. Nu vinden de Vrienden iets van onjuist onderhoud, maar gebeurd is gebeurd en de Vrienden zijn daarom schoorvoetend akkoord gegaan met het verwijderen van die leilinden. Echter, er zouden nieuwe bomen voor teruggeplaatst worden zoals dak-platanen of andere in rijen geplante bomen. Een met bomen omzoomd driehoekig plein is historisch voor Hillegom, er staan daar al eeuwen op die manier bomen. Daarbij komt, dat de Houttuin en het Kerkplein e.o. sinds 2008 officieel aangewezen als Beschermd Dorpsgezicht door de gemeente, en daar mag niet zomaar wat aan veranderd worden.

Het gevolg was dat de Vrienden op 12 februari een brief naar de gemeente hebben gestuurd met een uitgebreide uiteenzetting. Die heeft geleid tot een uitnodiging aan de Vrienden voor een overleg met de gemeente en ondernemers die rondom de Houttuin gevestigd zijn, waar de Vrienden met gretigheid gebruik van hebben gemaakt. Dat overleg is constructief en heeft een vervolg in de week waarin deze column verschijnt. De Vrienden zijn optimistisch dat het historische aanzicht van de Houttuin gerespecteerd zal worden.

De digitale versie van deze column met extra beeldmateriaal is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.