Bij het Pompplein is de lentesfeer compleet. | Foto: Annemiek Cornelissen
Bij het Pompplein is de lentesfeer compleet. | Foto: Annemiek Cornelissen Foto: annemiek cornelissen

'De lente start in Hillegom'

voorjaarsmarkt n In het centrum van Hillegom werd zaterdag 25 maart weer een Lentemarkt gehouden. Het motto was: 'De lente start in Hillegom'; het zonnige weer was zeker mede oorzaak van een drukke en goed geslaagde markt.

Er waren in het centrum tientallen kramen te vinden, van plaatselijke winkeliers, maar ook van deelnemers die kilometers hadden gereden om aan de markt deel te nemen. Het aanbod was groot. Ook waren diverse Hillegomse verenigingen en instellingen present. Voor de kinderen was een grote kinderboerderij met heel dieren op het Pompplein opgesteld, die ze mochten aaien. En er was een zweefmolen in de Hoftuin. Het duurt nog even, maar donderdag 17 augustus is in Hillegom de grote zomerbraderie: steevast een van de grootste happenings van de regio.


Lisse steunt fusie onderwijsorganisaties

LISSE n De Sophia Stichting en Stichting PCPO hebben de intentie te fuseren per 1 januari 2018. Op die manier kan een sterke nieuwe stichting voor bijzonder basisonderwijs in de regio ontstaan.

Door Arie in 't Veld

Aan de gemeenten die PCPO-scholen binnen de grenzen hebben (Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk) is gevraagd voor een totaalbedrag van € 650.000 garant te staan om de fusie te stimuleren. Aan de gemeente Lisse wordt gevraagd voor haar deel van € 108.550 garant te staan. Ook wordt gevraagd alvast een positief advies te geven op de voorgenomen fusie. Dit is een formele vereiste om de fusie mogelijk te maken. De Stichting PCPO staat onder verscherpt toezicht van de Inspectie van het Onderwijs. Met een fusie wordt het gevaar van omvallen van Stichting PCPO aanzienlijk kleiner. Door de krachten te bundelen, kunnen beide stichtingen efficiënter opereren. Het gaat om een bestuurlijke fusie, waarbij beide stichtingen hun eigen identiteit behouden. Door voor deze variant te kiezen, blijft de schoolkeuze van ouders voor één van beide denominaties bestaan. De Raad van Toezicht van de Sophia Stichting heeft aangegeven graag extra zekerheden te krijgen om in te kunnen stemmen met de fusie met Stichting PCPO. Het verlenen van een garantie door de gemeenten is bedoeld als vangnet. In het geval Stichting PCPO door externe factoren het weerstandsvermogen van 10 procent in 2020 niet haalt, kan aanspraak gemaakt worden op de garantie.
Het voorstel wordt in alle drie de HLT-gemeenten behandeld. Wanneer alle gemeenten akkoord zijn, kan de overeenkomst met de Sophia Stichting en Stichting PCPO ondertekend worden. Mochten een of meer gemeenten niet akkoord gaan, dan wordt het bedrag van de garantstelling verlaagd met het bedrag dat die betreffende gemeente garant zou staan. De garantstelling loopt vanaf 2018 tot en met 2021 en gaat alleen in indien besloten wordt tot een fusie.


Nieuwe stofzuiger voor buiten

schoon n Ook in Hillegom werd zaterdag 25 maart aandacht besteed aan de Nationale Compost- en Opschoondag.

Deze keer was het een dag, die anders was dan anders, met een bijzondere primeur voor Hillegom: de introductie van de 'Glutton', een 'stofzuiger' voor de buitenruimte. Dit gebeurde door Wethouder Anne de Jong. De Glutton komt in de plaats van de papierprikker en de bakfiets.

Met de inzet van deze machine wordt de kwaliteit van het schoonmaken van de openbare ruimte aanzienlijk verbeterd. Zo wordt Hillegom, gecombineerd natuurlijk met de blijvende inzet van inwoners, nog mooier. Het grote voordeel is dat de Glutton ergonomisch is en betere kwaliteit geeft door van alles op te kunnen zuigen van sigaretten peuken tot glazen flessen aan toe. Ook is de omloop sneller, waardoor het totaalbeeld structureel netter wordt. Verder kunnen onkruidzaden, die rondwaaien ook worden opgezogen, hetgeen weer scheelt in het voorkomen van onkruid op de verhardingen.

Deze machine komt voornamelijk voor in Zuid-Europa, waar dan ook het straatbeeld schoner is dan in Midden-Europa. Meerlanden heeft inmiddels twee van deze machines. Hillegom heeft de eerste. De andere machine gaat naar de Haarlemmermeer. Tijdens de ingebruikname van de Glutton was een groot aantal kinderen van de Tjarda Hillegom en de leiding aanwezig. (lees het hele artikel op: www.dehillegommer.nl)

Samen met de wethouder alles in no-time schoon. | Foto: Annemiek Cornelissen