Afbeelding
Foto:

Lezing over Reformatie in Lisse en omstreken

LISSE n De Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" heeft weer een interessante lezing op het programma staan. Na een lezing van oktober vorig jaar over de Beeldenstorm, geeft Sander Wassing op 18 april opnieuw een lezing over 500 jaar Reformatie in Lisse en omstreken.

Fietstochten met Luther als thema, lezingen en exposities door heel het land: niets is dit jaar te gek om de grote voorman van de Reformatie, Maarten Luther te herdenken. Nu lijkt het misschien doodnormaal om over de beroemde reformator uit de zestiende eeuw te spreken. In Luthers tijd kon iedereen die dit deed serieus in de problemen komen, zo getuige een lotgeval van een plaatselijke reformator: Joannes Sartorius, schoolmeester en rector van de Latijnse school in Noordwijk, zat in 1525 vast in de gevangenpoort op verdenking van ketterij. Hij zat daar niet alleen: de beroemde Jan de Bakker uit Woerden en de Haagse rector Gnapheus waren zijn medegevangenen.

Dit jaar wordt overal in Europa het 500ste geboortejaar herdacht van de Reformatie. Maarten Luther maakte op 31 oktober 1517 zijn beroemde 95 stellingen wereldkundig. Gedurende de jaren die volgden zou de man hiermee een blijvende scheuring teweegbrengen in kerkelijk Europa. Ook in Nederland en meer bepaald in Lisse en omgeving is het interessant om bij Luther stil te staan. Iemand als Sartorius liep grote risico's. Historicus Andrew Pettegree brengt dit treffend onder woorden: 'Wie nu [na 1521] steun betuigde aan Luther koos partij voor een veroordeelde en vogelvrij verklaarde ketter.'

Tijdens de lezing wordt stilgestaan bij deze en andere reformatorische invloeden in de omgeving. Vonden reformatorische invloeden hun weg naar het Hollandse platteland? Welke risico's liepen mensen die sympathiek stonden ten aanzien van Luthers' idealen? Hoe benutte Luther de drukpers om zijn geschriften te verspreiden? Deze en andere vragen komen tijdens de lezing uitgebreid aan de orde. De bijeenkomst wordt gehouden in de SWG kerk (het witte kerkje) in de Prinsessestraat in Lisse.

Kaarten

De entree voor leden bedraagt € 5,-. Kaarten te verkrijgen via info@oudlisse.nl. Voor niet-leden is de prijs € 7,50. De kaarten zijn te verkrijgen bij Grimbergen Boeken.


Unieke prestatie De Jong

Beinsdorp/Parijs n In Parijs werd 25 maart voor de 32ste keer het Budo gala Festival des arts Martaux gehouden: het grootste vechtsportgala van Europa. De 17-jarige Ricardo de Jong uit Beinsdorp deed mee aan de Bruce Lee Challenge cup.

Het spektakel begon om 20.30 uur en de zaal zat vol met 12.000 toeschouwers wat een enorme druk met zich mee bracht voor de deelnemers. De andere deelnemers van de Bruce Lee Challenge kwamen uit Engeland, Italië en Frankrijk. De Jong werd aangekondigd als het grote talent uit Nederland. Uiteindelijk behaalde het zilver: een topprestatie. Nu gaat De Jong zich voorbereiden op de ONK van 8 april.