Jan Koot (78) loopt zijn trainingsrondjes altijd alleen. | Foto: Arie in 't Veld
Jan Koot (78) loopt zijn trainingsrondjes altijd alleen. | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Jan Koot hardlopend bijna de wereld rond

LISSE n Als Jan Koot uit Lisse zondag 9 april start bij 'Hollen door de bollen', is dat de 1500ste hardloopwedstrijd waaraan hij deelneemt. Een gigantisch aantal, waaronder 250 halve marathons en verder de 10 kilometer. Koot startte voor het eerst in februari 1969 bij de AVRO Cross op de renbaan in Hilversum op aangeven van z'n broer, die dacht dat dit wel iets voor hem zou zijn." Aanvankelijk had ik geen idee waaraan ik begon, maar ik wilde het wel proberen. Ik voetbalde ook, maar wilde van die tijden af."

Door Arie in 't Veld

De woorden van z'n broer kwamen uit, want na die eerste keer heeft Koot inmiddels bijna 18.000 kilometers onder zijn voeten weggewerkt, alsmede tweemaal in de week de trainingsrondjes waardoor die afstand bijna wordt verdubbeld.

Twee schriften volgeschreven met de wedstrijden waaraan werd deelgenomen en de gelopen afstanden die nauwgezet werden opgeteld zoals een ex-typograaf betaamt, zijn getuige van de prestaties. Alsmede een gigantische prijzenkast met de nodige vaantjes, bekers, kruisjes en bekers.

Pierloop

"In 1972 heb ik op 18 maart in Scheveningen voor het eerst deelgenomen aan de Pierloop. Een halve marathon en dat beviel zo goed dat er in de loop der jaren nog heel veel volgden. Ik stopte met roken en sindsdien werd er ook het nodige getraind. Ik hoef niet per se nummer een te worden, maar loop voor de lol en m'n gezondheid. En ik wil uiteraard wel de finish halen. Ook loop ik in de wedstrijden met groepjes, maar trainen doe ik alleen."

Koot vertelt dat de langste loop de strandloop van 50 kilometer van IJmuiden naar Noordwijk en terug was. "Een flinke afstand, maar extra zwaar omdat je alleen maar door het zand liep." Koot zegt te hopen het hardlopen op dit niveau nog lang vol te kunnen houden. Samen met zijn vrouw heeft hij echter ook andere hobby's waarop hij zich toelegt. Zoals klaverjassen en bridgen in het gebouw van speeltuin Marijke waarvoor hij jarenlang actief was. Ook verzet hij het nodige werk op de moestuin in Voorhout; legt jaarlijks met medefanaten namens de Marijkegroep de grote mozaïek in Keukenhof en is lid van de Feel Free Country Dancers. Duidelijk moge zijn dat de 78-jarige Lisser veel energie heeft en die op velerlei manieren besteedt. Met aansprekende resultaten bij het hardlopen tot resultaat.

Ik loop voor de lol en m'n gezondheid, hoef niet per se nummer een te worden