Cor van de Wetering nam de foto lopend met zijn hond op de 3e Poellaan. |
Cor van de Wetering nam de foto lopend met zijn hond op de 3e Poellaan. | Foto: Cor van de Wetering

De winter is weer even terug in de krant

Lisse n Een wat vreemde foto nu het zulk zonnig en warm voorjaarsweer is: een winters plaatje. Het is de winnende foto van de maand maart, uit de Facebookgroep Je bent Lisser als...., gemaakt door Cor van de Wetering.

Over het winnende plaatje zegt Van de Wetering zelf: "Om naast de voornamelijk zittende werkzaamheden voor mijn computerbedrijf aan huis (CWare) toch wat lichaamsbeweging te hebben, laten onze hond Mats en ik elkaar al een aantal jaren dagelijks uit. Vanuit huis lopen we zo de polder in en genieten we van de mooie natuur. Fotograferen is altijd al een van mijn hobbys geweest en omdat tegenwoordig de telefoon altijd mee gaat, is het schieten van plaatjes een stuk eenvoudiger geworden. Ook deze foto is met een iPhone 6 gemaakt op 23 januari 2017 om 09.46 uur op de 3e Poellaan net voorbij Jachthaven Van der Meer lopend richting de Kaagbrug."


'Drie maanden om koper oude school te vinden'

LISSE n Voor de zoveelste keer in 13 jaar is het zogenoemde Heemskerkplein, ook wel Factorij genoemd, door de gemeenteraad besproken. Donderdagavond gebeurde er tijdens de raadsvergadering iets unieks, want namens alle raadsfracties werd een amendement ingediend op het voorstel van het college om het te ontwikkelen gebied in vieren te delen.

Door Arie in 't Veld

"Wij hebben gekozen voor een variant waarbij wordt uitgegaan van lef en leiderschap en zijn op zoek gegaan naar de grootste gemene deler in de meningen van alle fracties," aldus Eric Prins namens D66. "Want genoeg is genoeg. We zijn uitgegaan van het behouden van de zeven lindenbomen, de school te verkopen tegen marktwaarde waarbij de nieuwe eigenaar het zal moeten verbouwen en behouden als cultureel erfgoed. Verder verkoopt de gemeente ook de panden waarin Plan4 zit tegen marktwaarde voor het realiseren van nieuwe woningen, evenals de woningen in de Schoolstraat plus een oplossing voor een terras voor De Gewoonste Zaak. Het behouden van het parkeerterrein is niet leidend, maar volgend."

Prins zei tevens dat wethouder Ruigrok drie maanden heeft om het schooltje te verkopen. "Als hij daar niet in slaagt wordt het gesloopt en komt er woningbouw." John de Bruin van Nieuw Lisse riep het college op om over deze zaak ook in overleg te gaan met de ondernemers van Plan 4. Gerrit Meiland van het CDA zei dat als hij over dit plan een boek gaat schrijven het de titel Van luchtkastelen tot een plan in vieren delen krijgt. "Biedt als laatste kans het schooltje aan voor minimaal 250.000 euro en als in de verdere ontwikkelingen blijkt dat er een of twee lindes moeten sneuvelen, dan zij het maar zo."
Martijn Tibboel gaf wethouder Ruigrok een dikke onvoldoende voor de wijze waarop hij tot op heden met dit plan is omgegaan. "Het wordt tijd dat er duidelijkheid komt en een onomkeerbaar besluit. Wat ons betreft hadden de bomen overigens gekapt mogen worden, dus wees er zuinig op. En voor Plan 4 is dit allemaal een verrassing. Wellicht voor hen een kans de school aan te schaffen." Roeland den Breejen van de SGP/CU merkte op dat men dacht in 2015 het eindelijk geregeld te hebben, ware het niet dat De Voorhof de plank ophaalde. "We hopen na drie maanden een stap verder te zijn." Hij zei ook dat museum De Zwarte Tulp nu de kaders kent en daarmee verder kan gaan.
Guus Mesman van de PvdA/GroenLinks zei dat de raad is begonnen met een opiniƫrende debat. "Daar kwam een aantal dingen uit naar voren zoals het behoud van de bomen en parkeren was ook heel belangrijk Wat ons betreft is het duidelijk dat we op de plek van Plan 4 woningbouw willen plegen. Het schooltje is echter dermate belangrijk dat het een kans moet krijgen te blijven bestaan. Maar wij vinden dat het wel een toegevoegde waarde voor Lisse moet hebben. En goed opgeknapt en daarna meteen de monumentale status moet krijgen. Drie maanden moeten genoeg zijn om een koper te vinden. Zo niet, dan gaat het schooltje plat en gaan we woningbouw ontwikkelen in relatie tot de woningbouw bij Plan 4." Wethouder Ruigrok zei prima met het amendement te kunnen leven en ermee aan de slag te gaan. Over drie maanden weten we meer over het lot van het schooltje en is ook duidelijk of de ondernemers van Plan 4, het museum of andere ondernemers zich onder de gegadigden voor het aankopen ervan bevinden.