Er resten nog drie maanden, dan moet er een koper voor het Oude Schooltje zijn. | Foto: archief
Er resten nog drie maanden, dan moet er een koper voor het Oude Schooltje zijn. | Foto: archief Foto: archief

Museum wil Oude School kopen

LISSE n Museum De Zwarte Tulp wil zich inspannen om Panorama Tulipland naar Lisse te halen. In de Oude School zou een ruimte gemaakt kunnen worden waar bezoekers het schilderij kunnen bewonderen.

Door Arie in 't Veld

Voorzitter Herman Hollander zei donderdag in de raadsvergadering dat er drie opties zijn onderzocht, waarvan de meest aantrekkelijke is om het oude schooltje te verwerven en een ruimte te bouwen voor het Panorama. Bezoekers van dat immense schilderij krijgen dan een toegangskaartje voor het museum, hetgeen betekent dat er veel publiek over het horecaplein naar het museum zal gaan. Hollander schetste dat het in 2008 in een kist opgeborgen schilderij indertijd zo'n 50.000 bezoekers trok en nu 20.000 bezoekers toch wel haalbaar is. In deze variant blijft het oude schooltje dus in stand.

Business case

Hollander zei dat nu het burgerinitiatief niet is gelukt het museum graag de kans wil krijgen een business case uit te werken. Cees van der Zwet van het CDA zei het een bewonderenswaardig initiatief te vinden, waarvan het college wel, maar de raad niet op de hoogte was. "Dus u wilt het Panorama bij de school betrekken. Hoeveel tijd denkt u nodig te hebben, want we willen nu zoetjesaan wel duidelijkheid over deze problematiek."

Hollander schetste dat er op dit moment al een tekort aan tentoonstellingsruimte is. "We willen een tentoonstelling inrichten van bollenschilder Koster en in september een vaste expositie van zijn werk van 35 schilderijen openen. Dat kan eventueel in de Oude School. Bovendien hebben we op diverse plaatsen een opslag en al dat materiaal willen we eigenlijk liever vlakbij het museum houden."

Miljoenen

De voorzitter van De Zwarte Tulp zei waarschijnlijk twee à drie maanden nodig te hebben voor het opstellen van een business case, waarop Van der Zwet hem vroeg of hij kon aangeven om welke bedragen het gaat. "Een aantal miljoenen," volgens Hollander, "maar ik weet de weg voor fondsenwerving en ben er van overtuigd dat dit gaat lukken."